Samoupravljanje, a ne Ustav!


Prevareni, opljačkani i sluđeni radnici i radnice u Srbiji su već nedeljama, sa svih strana i putem većine medija bombardovani porukama, vrlo često degutantnim i opskurnim predviđanjima i zaključcima koji za svoj cilj imaju da narod u subotu i nedelju (28. i 29. oktobra) da pristanak za navlačenje ustavne omče oko sopstvenog vrata. Vladajuća klasa i njeni pajaci razvrstani u političkim partijama različitog, a zapravo istog – kapitalističkog, eksploatatorskog – usmerenja, vapi da na ovom referendumu dođe do onoga što joj je do sada nedostajalo i što je uvek predstavljalo remetilački faktor u njihovoj pljačkaškoj tranziciji – legitimiteta. Referendum o ustavu za svoj cilj ima davanje legitimiteta i odobravanje nastavka kriminalnih procesa privatizacije, otpuštanja, eksploatacije i zastrašivanja naroda; kao i procesa integrisanja u zločinačke, imperijalističke tvorevine poput “Tvrđave Evrope” - EU i NATO. Činjenica da na izlazak na referendum pozivaju SVI oni zbog kojih ovako živimo govori dovoljno. Mračan je cilj koji uspe da na jednom mestu okupi toliko gadova i praznoglavaca. Od Tadića i Đinđićevog DS-a, preko Dinkića i Draškovića, Velje Ilića, Koštunice, Šešelja, korumpirane SPC, veća starih preletača - SANU, pa sve do fudbalske reprezentacije. Činjenicu da na bojkot referenduma poziva nekoliko, u narodu omraženih liberalnih partija ne treba uzimati za ozbiljno, budući da je jasno da takav njihov potez može samo dovesti do povećanja izlaznosti na referendum.

Smatramo da nema potrebe ulaziti u analizu svih regresivnih aspekata predloga novog ustava, jer bi tekst koji bi se bavio načinom donošenja istog, aspektima ovog predloga koji stvaraju građane prvog i drugog reda, koji nam ukidaju jedno pismo, društvenu svojinu, itd, zauzimao mnogo više prostora; ono što želimo je da javnost Srbije podsetimo šta je zapravo ustav.
Ustav je najviši državni pravni akt, i samim tim na pitanje šta je ustav možemo odgovoriti jedino dajući odgovor na pitanje: “Šta je to Država?”. Država je institucija vladajuće klase koja ima samo jedan cilj, nekada bolje, a nekada, kao u slučaju Srbije, lošije maskiran – održavanje poretka eksploatacije i vlasti čoveka nad čovekom. Ona za cilj ima održavanje sistema u kome je gladnom čoveku zabranjeno da ukrade koru hleba, ali je zato obesnim gazdama dozvoljeno da žive od viška vrednosti koju svakodnevno pljačkaju od “svojih” radnica i radnika. To je država, a ustav je dokument koji predstavlja pravnu osnovu i opravdanje za tu pljačku.

U Srbiji je trenutno, prema zvaničnim podacima kojima nikada ne treba verovati, ima više od milion nezaposlenih. U planu je otpuštanje još mnogo hiljada radnica i radnika. Prosečna plata je ispod 250 evra. U toku su pripreme za proteste protiv izmena Zakona o radu, studentkinje i studenti na univerzitetima već su počeli borbu protiv sistema koji omogućava obrazovanje samo bogatima, a vladajuća klasa želi da nam kaže da je u ovom trenutku najbitnije doneti ustav??! To je drska politikantska laž!
U ovom trenutku najvažnije je organizovati otpor ovom sistemu koji uništava sve ljudsko, koji otuđuje ljude i pretvara ih u podmazan šraf kapitalističke ekonomije. Potrebno je organizovanje u snažne revolucionarne anarho-sindikate koji će moći da uđu u koštac sa gazdama i njihovim politikantskim i policijskim marionetama, i koji će moći da ostvare preduslove za stvaranje istinske alternative kapitalističkoj bedi, ratovima i mržnji – samoupravnog slobodarskog komunizma, Anarhije.


Bojkot referenduma!

Radnička klasa ne glasa!!!


U Novom Sadu/Beogradu

Sekretarijat Sindikalne konfederacije “Anarho-sindikalistička inicijativa”