Ponuđenih 80 lipa za kilogram pšenice sramotno je poniženje seljaka i stoga Žitozajednica seljacima više nije partner - istaknuto je u ponedjeljak na gotovo povijesnoj konferenciji za novinare koju su zajednički održale dvije najjače seljačke asocijacije ZUSSB i Hrvatski seljački savez.

Naime, po prvi put dva čelna čovjeka tih udruga Antun Laslo i Darko Grivičić zajednički su sjela pred novinare opravdavajući to time da ih je ujedinila žetva i otkupna cijena pšenice. Laslo i Grivičić pozvali su seljake da ne prodaju pšenicu otkupljivačima jer se vode pregovori o izvozu te žitarice u Njemačku, Izrael, Sloveniju i BiH, pri čemu bi proizvođači trebali postići bolju cijenu od one koju nudi Žitozajednica.

- Svuda u okruženju cijena pšenice je iznad jedne kune, pa neka je onda mlinari udruženi u Žitozajednicu kupe u Srbiji. Dok nama otkupljivači nude 80 lipa za kilogram pšenice, istodobno ta mlinsko-pekarska industrija ostvaruje ekstra profit na kruhu od 300 do 500 posto - zaključuje Grivičić. - Pšenicu ćemo izvesti u najvećoj mogućoj količini, pa neka Vlada misli što će bez krušarice. Izvest ćemo je po cijenama od 1,05 do 1,10 kuna za kilogram bez PDV-a - rekao je Grivičić. Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo ocijenio je da će prosječni prinos ove godine biti 4,5 tona po hektaru, što seljcima uz ponuđenih 80 lipa donosi gubitak.
- Čak da je cijena i 85 lipa, te uračuna li se i poticaj uz taj prinos, bit ćemo na gubitku 888,20 kuna po jednom hektaru. Stoga nam nije preostalo ništa nego se udružiti. U ovom trenutku naše stavove podupire nekoliko desetaka udruga iz cijele Hrvatske - rekao je Laslo.

A upravo će cijena pšenice biti jedina tema današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede koje je nedavno objavilo da je pšenica tržišni, a ne politički problem. No, očito je da seljaci ovaj put neće odstupiti od svojih zahtjeva te, što je potvrđeno i danas, ostaju pri cijeni od 1,20 kuna plus PDV za kilogram pšenice.

Grivičić: Izazvat ćemo anarhiju

Ne udovolji li se našim zahtjevima, seljačke udruge izazvat će anarhiju u Hrvatskoj. Blokirat ćemo ceste, granične prijelaze, gradove i potpuno nam je svejedno što je pred nama turistička sezona i što ćemo izazvati gnjev građana, rekao je Grivičić.

Izvor