Hronologija Studentskog protesta 2006.


18. april 2006. U Domu omladine Beograda održana je veoma posećena tribina sa temom „Sorbona u plamenu – perspektiva studentskih i radničkih nemira u Francuskoj“, na kojoj se uglavnom diskutovalo o nedostatku reakcija na socijalni položaj studenata u Srbiji.

21 - 23. jun 2006. Tokom prijavljivanja za upis na prvu godinu studija na Filozofskom fakultetu distribuirani leci „Čiji su naši fakulteti“ i bilten „Pobuna“.

4 - 6. jul 2006. Tokom upisa na prvu godinu studija na Filozofskom fakultetu distribirani leci „Borimo se za svoja prava, kao sav normalan svet“ i po prvi put istaknut transparent „Dole školarine“ na zgradi Filozofskog fakulteta.

2 - 3. oktobar 2006. Organizovano potpisivanje peticije protiv visokih školarina na Filozofskom fakultetu; ukupno je prikupljeno preko 1700 potpisa. Distribuiran drugi broj biltena „Pobuna“.

4. oktobar 2006. Na Filozofskom fakultetu održan studentski zbor, formiran protestni odbor studenata i studentkinja Filozofskog fakulteta i formulisani studentski zahtevi.

5. oktobar 2006. Predstavnici protestnog odbora predali studentske zahteve upravi Filozofskog fakulteta.

6. oktobar 2006. Održan prvi sastanak predstavnika protestnog odbora i uprave Filozofskog fakulteta; dekan Aleksandar Kostić podržao studentske zahteve za smanjenje školarina, prebacujući odgovornost na Vladu Srbije i nadležna ministarstva.

12. oktobar 2006. Prvo protestno okupljanje studenata na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

18. oktobar 2006. Protestno okupljanje studenata ispred Rektorata kako bi sa svojim zahtevima upoznali premijera Vojislava Koštunicu i ministra prosvete Slobodana Vuksanovića, koji su došli na sastanak sa dekanima povodom novog ustava Republike Srbije. I premijer i ministar su se proglasili nenadležnima i studente uputili na fakultetske uprave.

27. oktobar 2006. Studentima Filozofskog fakulteta, okupljenim na Platou, organizovano su se pridružili studenti Medicinskog i Stomatološkog fakulteta. Potom je studentska kolona, krećući se centralnim gradskim ulicama, otišla do Medicinskog fakulteta gde su održani pregovori sa dekanom Bogdanom Đuričićem.

2. novembar 2006. Studenti Stomatološkog fakulteta u protestu blokirali su veliki amfiteatar i tako sprečili održavanje nastave i primorali upravu fakulteta na pregovore.

6. novembar 2006. Studenti više beogradskih fakulteta okupili su se na Platou, uoči sednice Konferencije univerziteta Srbije, čija je glavna tačka bila rasprava o odluci o usklađivanju stručnih akademskih zvanja, kojom se izjedanačavaju postojeći diplomci sa budućim masterima. Delegati nekih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu zalagali su se za poništavanje te odluke, zbog čega je sednica završena bez jasnog zaključka. U međuvremenu, studenti su sa Platoa prešli u dvorište Kapetan Mišinog zdanja gde je protest nastavljen, da bi potom ušli u Rektorat i blokirali delegate KONUS-a u Svečanoj sali, što je rezultiralo pregovorima.

8. novembar 2006. Delegacija studentskog protesta Filozofskog fakulteta je razgovarala sa rektorom Univerziteta u Beogradu i upravom Filozofskog fakulteta. Dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Kostić snažno je odbacio zahtev za smanjenje školarina izjavljujući da „svaka roba košta onoliko koliko je neko spreman da je plati“, takođe je odbacio zahtev za ostvarivanjem ekvivalencije između diplomaca i mastera. Jedini prihvaćen zahtev, i to pod pretnjom krivične prijave, je vraćanje novca studentima koji su oštećeni usled nezakonitog naplaćivanja dodatnih 1000,00 dinara svim samofinansirajućim studentima prilikom upisa godine.

14. novembar 2006. Pošto je uprava Filozofskog fakulteta zabranila novinarima ulaz na fakultet, konferencija za štampu koju je zakazao Protestni odbor, održana je na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Tom prilikom javnost je upoznata sa dotadašnjim tokom protesta, a takođe je razotkrivena protivzakonita naplata dodatnih 1000,00 dinara koja se odvijala na Filozofskom fakultetu.

16. novembar 2006. Održan je studentski protest na platou ispred Filozofskog fakulteta, a okupljenim studentima organizovano su se pridružile koleginice i kolege sa Filološkog i Arhitektonskog fakulteta. Zatim se studentska kolona, koja je nosila velike transparente „Mi studiramo - oni profitiraju!“ i „Neće proći“, uputila ka Ministarstvu prosvete, zaustavivši saobraćaj u ulicama Kneza Miloša i Nemanjinoj. Studenti su u rukama nosili crvene kartone koje su simbolično pokazali ispred Vlade Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete.

17. novembar 2006. Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, u 12h održan je studenstki protest pod parolom „Dosta krađe godina“. U isto vreme je na novosadskom Filozofskom fakultetu održana sednica skupštine Konferencije univerziteta Srbije na koju je organizovano otišla grupa beogradskih studenata koja je zajedno sa svojim novosadskim kolegama protestvovala tokom sednice. Deo okupljenih studenata napunio je salu u kojoj se održavala sednica kako bi u njoj aktivno učestvovao, iznoseći argumente koji su potkrepljivali studentske zahteve.

22. novembar 2006.
15:00h – Studentski protest na Platou ispred Filozofskog fakulteta.
15:40h – Okupljeni su pozvani da se blokira Filozofski fakultet u znak protesta zbog ignorisanja studentskih zahteva od strane nadležnih. Okupljeni masovno ulaze na Filozofski fakultet.
16:00h – Na Filozofskom fakultetu održava se zbor koji proglašava blokadu fakulteta, nastava se prekida. Zbor usvaja proglas „Blokada fakulteta, jer znanje nije roba“.
17:00h – Nekoliko stotina studenata, okupljenih u holu i na prvom spratu fakulteta, isteruje sa fakulteta političare Čedomira Jovanovića i Čedomira Antića, koji su došli da učestvuju na tribini koju je povodom desetogodišnjice početka protesta 1996/97, organizovala Studentska unija Srbije.
17:30h – Na Platou ispred Filozofskog fakulteta počinje komemorativni koncert, iza koga sledi šetnja beogradskim ulicama, povodom desetogodišnjice početka protesta 1996/97, u organizaciji Studentske unije Srbije, Saveza studenata Beograda i omladinske nevladine organizacije „Biro“. Studenti koju su blokirali fakultet pozivaju okupljene da podrže blokadu. Veliki broj studenata, posle protestne šetnje, ulazi na fakultet i priključuje se blokadi. Funkcioneri Studenstke unije Srbije i Saveza studenata Beograda javno su se ogradili od studenata koji su blokirali fakultet, predstavljajući ih kao „grupu anarhista“.
Na blokiranom fakultetu, studenti i studentkinje pretvaraju salu 101. u „zbornicu“, a salu 103. u „kreativnu radionicu“ i „cetar za distribuciju hrane“. Prve noći blokade na Filozofskom fakultetu spavalo je oko 120 studenata i studentkinja.

23. novembar 2006. Blokada se uspešno nastavlja, na fakultetu nema nastave. Počinju pregovori između uprave fakulteta i studentskih delegata. Tokom dana na fakultetu se održava nekoliko velikih zborova na kojima učestvuju studenti sa više beogradskih fakulteta. Druge noći blokade na fakultetu je spavalo preko 150 studenata i studentkinja.

24. novembar 2006. Studentski zbor odlučuje da se blokada fakulteta nastavi do ponedeljka, kada se očekuje da će dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta studentima ponuditi zajedničku platformu. Pored drugih protestnih aktivnosti studenti organizuju filmske projekcije na blokiranom fakultetu. Tokom večeri pristiže grupa studentata sa Univerziteta u Nišu, koji naredna dva dana provode sa svojim beogradskim kolegama.

25. novembar 2006. Blokada fakulteta nastavlja se i tokom vikenda.

26. novembar 2006. Iz štampe izlazi prvi broj „Protestnog biltena“. Na blokiranom fakultetu organizovana je akcija „Roditeljski sastanak“, kojom su roditelji podržali zahteve studenata.

27. novembar 2006. Na nekim fakultetima počinje prikupljanje potpisa za podršku studentskim zahtevima. Tokom dana samo na Filološkom fakultetu prikupljeno je preko 1800 potpisa. Dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta izlazi pred studente sa predlogom zajedničkog saopštenja. Studentski zbor odbija ovaj predlog čija je retorika studentima bila neprihvatljiva i koji je nudio apstraktna rešenja za konkretne probleme; zbor odlučuje da se blokada fakulteta nastavi. Kada je dekanskom kolegijumu saopšteno da je njihov predlog odbijen, studentima je zaprećeno da će sutra ujutru blokada biti razbijena svim raspoloživim sredstvima.

28. novembar 2006.
Kao odgovor na pretnje, tokom noći studenti lancima blokiraju sve prolaze na fakultetu.
10:00h – Dekanski kolegijum poziva studente na nastavak pregovora.
10:30h – Počinje studentski zbor na kome se usvajaju izmene predloga teksta zajedničkog saopštenja.
11:20h – Studentska delegacija nastavlja pregovore sa dekanskim kolegijumom.
12:00h – Na Platou ispred Filozofskog fakulteta održava se studentski protest.
12:30h – Dekanski kolegijum prihvata izmene predloga teksta zajedničkog saopštenja.
13:00h – Održava se sednica Senata Univerziteta u Beogradu, na kojoj je jednoglasno podržano saopštenje dekanskog kolegijuma Filozofskog fakulteta i studenata u protestu i odlučeno da se zauzme ofanzivniji stav prema državi u cilju ispunjavanja zakonskih obaveza finansiranja visokog obrazovanja.
14:00h – Na Filozofskom fakultetu održava se studentski zbor na kome je odlučeno da se prekine blokada fakulteta, a da se protest nastavi organizovanjem različitih aktivnosti na Univerzitetu.

1. decembar 2006. Na Arhitektonskom fakultetu održan prvi studentski zbor na kome su formulisani zahtevi studenata arhitekture.

4. decembar 2006. Iz štampe izašao drugi broj „Protestnog biltena“. Studenti arhitekure su na trećem spratu zgrade tehničkih fakulteta istakli transparent „Dole školarine“.

7. decembar 2006.
Na Filozofskom fakultetu održan masovan studentski zbor na kome je odlučeno da se od uprave fakulteta zahteva da studentima na uvid da izveštaj o finansijskom poslovanju fakulteta, sa podacima o prihodima i rashodima, po stavkama. Takođe, odlučeno je da funkcionerima režimskih studentskih organizacija (Studentska unija Srbije i Savez studenata Beograda), koje su se javno ogradile od studentskog protesta, neće biti dozvoljeno da u ime tih organizacija učestvuju na studentskim zborovima.
Studenti Fakulteta likovnih umetnosti predali su zahteve i dali upravi fakulteta rok od tri dana da odgovori na njih.
Na Matematičkom fakultetu održan je studentski zbor na kome je glavna tema bilo pitanje izjednačavanja zvanja. Okupljeni studenti su optužili studenta prodekana i članove studentskog parlamenta da su na svoju ruku, bez znanja ostalih studenata, uputili dopis KONUS-u u kojem su tvrdili da su studenti Matematičkog fakulteta protiv izjedančavanja zvanja diplomirani i master. Time su ovi studentski predstavnici ugrozili prava svih ostalih studenata u Srbiji.
Studentske aktiviste koji su prikupljali potpise za studentske zahteve je iz zgrade Ekonomskog fakulteta, po nalogu uprave, izbacilo fakultetsko obezbeđenje. Studenti su se ipak ponovo vratili na fakultet i nastavili sa prikupljanjem potpisa i bili ponovo izbačeni od strane obezbeđenja. Uprkos represiji, preko 500 studenata Ekonomskog fakulteta potpisalo je peticiju.

8. decembar 2006.
Objavljuje se odluka uprave Filozofskog fakulteta da se olakšaju uslovi plaćanja školarine i da se organizuje povraćaj novca studentima kojma je protivzakonito naplaćeno dodatnih 1000 dinara.
Predstavnicima studentskog protesta je onemogućeno učešće u emisiji „Radio sa predumišljajem“ na Radio Studio B, u emisiji su umesto njih govorili predstavnici Studentske unije Srbije i Saveza studenata Beograda.

11. decembar 2006.
Iz štampe je izašao treći broj „Protestnog biltena“, u kome je pored aktuelnih vesti objavljen „Kratki vodič za studentsko samoorganizovanje“.
Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Nako odbija da pregovara sa predstavnicima studentskog protesta i izjavljuje da prihvata isključivo razgovor sa studentskim parlamentom. Održan četvrti zbor studenata Arhitektonskog fakulteta.
Na Filološkom fakultetu održan zbor na kome je odlučeno da se od uprave zahteva uvid u finansijski izveštaj fakulteta. Funkcioneri Studentske unije Filološkog fakulteta i članovi studentskog parlamenta su se na zboru otvoreno izjasnili protiv zahteva za izjednačavanje zvanja, nakon čega su ih okupljeni studenti ismejali.

12. decembar 2006. Uprava Filozofskog fakulteta je obavestila sve diplomce koji su upisali master studije da će im, ukoliko odluče da napuste master studije zbog procesa izjednačavanja zvanja, koji je gotovo izvestan, u celosti vratiti novac koji su uplatili na ime školarine. Narednih dana veliki broj diplomaca Filozofskog fakulteta odlučio je da prekine master studije i uzme svoj novac.

18. decembar 2006. Na Filozofskom fakultetu održan je studentski zbor, na kome je usvojeno „Otvoreno pismo Savetu Univerziteta u Beogradu“. Po završetku zbora, uprkos snažnoj kiši, studenti su se okupili na protestu na Platou ispred Filozofskog fakulteta, kojim je obeležen izbor novog rektora, Branka Kovačevića.

20. decembar 2006. Zakonodavni odbor skupštine Srbije je predložio autentično tumačenje člana 127. Zakona o visokom obrazovanju, po kome su lica koja su stekla VII-1 stepen stručne spreme izjednačna sa licima koja budu stekla naziv master.

21. decembar 2006. Delegacija studentskog protesta razgovarala je sa Brankom Kovačevićem, novim rektorom Univerziteta u Beogradu. Studenti su zahtevali da se najkasnije do 1. marta 2007. donese opšti akt kojim će se definisati merila za utvrđivanje visine školarina, pri čemu će u obzir biti uzeti materijalni troškovi fakulteta i socijalni položaj studenata i čitavog društva. Rektor je obećao da će to biti jedan od primarnih zadataka novog rukovodstva Univerziteta u Beogradu.