Beograd - Većina penzionera u Srbiji živi ispod granice siromaštva! Zvanični podaci Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje govore da 203.482 starih mesečno prima penziju do 5.300 dinara. Tim parama jedva sastavljaju kraj s krajem, a najavljene reforme penzionog sistema, kako kažu, dokusuriće ih. Novim zakonom o penzijama, primanja će se usklađivati sa troškovima života samo dva puta godišnje - 1. aprila i 1. oktobra. To znači da će i tu crkavicu na kraju "pojesti" inflacija.

Milanka Dobričić je jedna od penzionera koja mesečno prima 8.000 dinara. Njen muž Zoran trenutno je na neplaćenom odsustvu, jer je firma u kojoj radi pred stečajem. Zoran ne može da ode u penziju jer mu devet godina staža nije uplaćeno, pa je Milanka trenutno jedina koja ima primanja u njihovoj porodici.

Imaju i ćerku, koja ne može da nađe posao. Kad ne bi morali da plaćaju režije, imali bi 2.600 dinara za jednog člana porodice. Ali, kad plate struju, vodu i ostale komunalije, ne ostane ni toliko. Ona kaže da ne mogu ni kraj s krajem da sastave.
- Nas troje preživljavamo sa crkavicom od 8.000. Moj muž je bravar, pa ponekad nešto odradi privatno, ali inače nemamo nekih drugih primanja. Mesečno oko 3.500 dinara dajemo za račune. Ostaje mi samo 4.500 dinara.

- Odem na pijacu posle 12 kad je jeftinije, pa kupim neko povrće da skuvam ručak za tri dana. Meso samo mogu da gledam. Moji bi jeli, ali odakle da kupim kad je kilo 400 dinara. Ovako, kupim papke za 20 ili svinjsku glavu za 30 dinara po kilogramu, pa jelo malo zamiriše. Grejemo se na drva, pa me sad muka hvata kad pomislim da nam treba oko 15.000 dinara za samo pet metara - priča Milanka Dobričić.

Ona kaže da garderobu i obuću ne kupuju, jer nemaju para. Imaju, na sreću, jednog prijatelja koji im poklanja stare stvari, pa se tako malo "ponove". Dobrila i Sreto Šefić ukupno mesečno primaju oko 17.000 dinara. Dobrila Šefić, sa 36 godina staža, prima penziju od 8.000 dinara. Njen muž Sreto je radio u PTT-u i ima malo veću penziju - 9.000 dinara.

- Ne mogu da opišem koliko mi je teško da preguram mesec sa ovom crkavicom. Nemamo nikakva dodatna primanja. Za struju izdvajamo oko 2.500, a za zajedničke račune oko 1.000 dinara. Zima je najgora. Grejemo se na struju, pa su tada računi samo za to oko 8.000. Ručak kuvam za 2-3 dana i obično se poprilično namučim dok kupim namirnice.

- Moram da nađem što jeftinije, pa onda potrošim mnogo vremena dok sve obiđem. Spas su nam čekovi, koje stalno pišem. Tako uspem da spremim i slavu. O novoj odeći i obući ni ne sanjamo. Nema kupovine dok se ne pocepa ovo što imamo - priča za Kurir Dobrila Šefić.

Bračni par Šefić ima i ćerku studenta, koju školuju od penzije.
- Ona je na budžetu, ali su pare potrebne za knjige i sveske. Nekako se dovijamo. Ćerka fotokopira knjige ili ih pozajmljuje od kolega. Kad ide na fakultet, može da kupi samo kiflu za doručak, jer nema para za nešto bolje. Ona sada juri uslov za treću godinu, što znači da će studirati još najmanje dve godine. Moramo to nekako da izdržimo - kaže Dobrila Šefić.

Ona dodaje da je ogorčena na ovu državu, jer posle toliko godina rada ne može od penzije da ishrani dete.
- To me pogađa do srži. Moj muž i ja smo radili, a sada od penzije ne možemo da se prehranimo. Ovaj novi zakon će tek da nas upropasti - žali se Dobrila Šefić.

Podaci Fonda PIO govore da 203.482 penzionera u Srbiji prima penziju do 5.300 dinara. Skoro 60 odsto penzionera, njih 739.118, prima mesečno do 10.000 dinara, dok 1.064.857 njih prima do 15.000 dinara mesečno. Samo 14 odsto ukupnog broja penzionera, njih 175.679, prima više od 15.000 dinara mesečno.

Poslanička plata kao dvogodišnja penzija

Dragan Cvetković, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata penzionera Srbije, kaže za Kurir da će novim Zakonom o penzijama država uštedeti 8,5 milijardi dinara godišnje.
- Samo u prvoj godini država će toliko uštedeti, od ukupno 190 milijardi koliko trenutno godišnje izdvaja za penzionere. Do 2009. godine ušteda će iznositi oko 252 milijarde dinara. Troškovi života odraslog lica u Srbiji iznose 15.000 dinara, a čak 85,8 odsto penzionera prima ispod toga. Poslanička plata sada iznosi kao dvogodišnja penzija jednog penzionera. Novi zakon će samo pogoršati tu situaciju - kaže Cvetković.

Sa 28.000 pravi bogataši

Nada i Stanimir Stefanović kažu za Kurir da zajedno primaju oko 28.000 dinara mesečno. Kako kažu, oni su sa tom penzijom, u odnosu na druge penzionere, pravi bogataši.
- Žena prima 8.000, a ja imam penziju oko 20.000 dinara. Mi smo dobri u odnosu na druge, mada je i ovo mala zbirna penzija. Računi su nam negde oko 3.500 dinara. Nada ne kuva svaki dan, pa se malo uštedi i struja. Mesa ima, ali ga ne forsiramo. Trudimo se da jedemo više povrća. Imamo sina u Majdanpeku, a tamo je sve propalo. Pomažemo ga koliko možemo, pa nam i za to odu pare - kaže Stanimir Stefanović.