Beograd - Republički inspektor rada podneće prijave protiv nadležnih iz „Energoprojekta-Niskogradnje“ i „Evrogradnje 2000“ zbog prošlonedeljne pogibije Ljubomira Vidovića (48) i Tomislava Ristića (50) na gradilištu u tunelu „Straževica“, na obilaznici oko Beograda.

Inspektori rada utvrdili su da poslodavci nisu preduzeli sve neophodne mere da bi radnike zaštitili na poslu, prema odredbama Zakona o bezbednosti, navedeno je u saopštenju Ministrastva rada i socijalne politike. Takođe je utvrđeno da nije poštovan tehnološki postupak i da radnici nisu bili osposobljeni za posao koji su obavljali. Naime, Vidović, koji je u „Energoprojekt- Niskogradnji“ bio zaposlen kao VKV vozač upravljao je teškom mehanizacijom. Ristić, koji je bio zaposlen u „Evrogradnji“ kao SSS miner, u tunelu „Straževica“ radio je poslove pomoćnog građevinskog radnika.
Zbog tih propusta protiv ove dve firme, i nadležnih u njima biće podnete prekršajne prijave, a kazne za poslodavce su, prema zakonu od 800.000 do milion dinara.
Posle pogibije Vidovića i Ristića na radnom mestu, Inspektorat će tužilaštvu podneti i krivičnu prijavu. Ko će krivično odgovarati, zavisi od obligacionog ugovora ovih firmi, kojim je tačno regulisano šta je čija odgovornost. Tužilaštvo treba da proceni da li je krivična prijava „utemeljena“ i za koje delo može da podigne optužnicu.
- Mi smo ispoštovali sve što je navedeno u ugovoru između nas kao podizvođača i izvođača „Energoprojekta-Niskogradnje“. I naši radnici bili su pod ingerencijom izvođača radova - tvrdi direktor „Evrogradnje 2000“ Dragan Šijan. Na pitanje da li je Ristić, kao miner, bio kvalifikovan za posao pomoćnog radnika, Šegan kaže da jeste.
- Kada smo ga primili u firmu, zaposlili smo ga kao pomoćnog građevinskog radnika, a ne kao minera - kaže Šegan i dodaje da ni njegova firma ni on nisu krivi za tragediju.
U „Energoprojekt-Niskogradnji“, kada smo pozvali juče, nije bilo nikog od nadležnih koji bi mogli da razgovaraju o nesreći. Sekretarica nam je ljubaznim glasom rekla da nisu tu već na sastanku, rekla je sekretarica.
- Pozovite u petak, tada će sigurno neko moći da razgovara sa vama - kazala je ona.
U proteklih nekoliko dana inspektori rada razgovarali su sa Vidovićevim i Ristićevim kolegama, šefom gradilišta, poslovođom, kao i sa nadležnima iz „Energoprojekt-Niskogradnje“ i „Evrogradnje“. Inspekcija je pročešljala i dokumentaciju o izgradnji obilaznice, koju su joj dostavili „Energoprojekt“ i „Evrogradnja“.
Vidović i Ristić ugušili su se, prošlog petka, kada se na njih, sa visine od pet metara, obrušio zemljani zid.

Velimir Ilić: Vlada samo naručilac posla
Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, koga smo i obavestili o rezultatima istrage nesreće u tunelu Straževica, rekao je juče za „Blic“ da je Vlada samo naručilac posla, a ne i izvođači, da „ne vode gradilište“.
- Izvođači radova treba da povedu računa o bezbednosti radnika i poštuju zakon, ali i inspekcija treba da ih kontroliše, upravo da ne bi dolazilo do nesreće - rekao je ministar Ilić i dodao da je izvođač radova „Energoprojekt“ jedna renomirana firma, koja „valjda zna da organizuje posao“.

Izvor