Barselona - Radnici su zauzeli fabriku Frape Ber u Barseloni nakon što je uprava najavila sprovođenje plana koji bi rezultovao otpuštanjem 295 radnika. Sedište ove korporacija je u Štutgartu u Nemačkoj, a kompanija se bavi proizvodnjom sistema za hlađenje automobila. Svoja predstavništva ima u Francuskoj, Češkoj, Italiji, Africi, Brazilu i SAD.

Za sada radnici sa anarho-sindikatom CNT drže pod kontrolom fabriku te vrše pritisak na upravu i katalonsku vladu da odustane od spornog plana. CNT je već podržao radnike demonstracijama širom zemlje i preko sindikalnih biltena apeluje na solidarnost sa radnicima u Barseloni.

CNT poziva sve sekcije MUR-a i prijateljske organizacije (naročito one u čijim zemljama postoje fabrike Ber korporacije) na zajedničku akciju. Počev od ove nedelje biće organizovani protesti solidarnosti sa radnicima i radnicama fabrike Ber ispred predstavništava kompanije i ispred španskih ambasada i konzulata.

Sekretarijat MUR-a, koji se trenutno nalazi u Srbiji, koordinira akcije solidarnosti koje se organizuju širom sveta, a i srpska sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica, ASI, će u narednih nekoliko dana sprovesti akcije u znak podrške španskim drugovima.

Veze:

Sajt sekcije CNT-a u fabrici Frape Ber (španski)
Stranica na forumu slobodarskog sajta Libcom (redovno se osvežava) (engleski)
Stranica na forumu slobodarskog sajta A las barricadas (španski)
Spisak Ber fabrika u drugim zemljama

Fotografije:


Frape u borbi!Protest radnika ispred fabrikeObraćanje radnika Frpae Bera radnicima javnog prevoza Barselone koji su takođe u štrajku

Blokada puta tokom štrajka i reakcija policije