Na zemljištu pored pravoslavne crkve Svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani, postavljen je kamen temeljac za kulturno-pastoralni centar Srpske pravoslavne crkvene opštine u slovenačkoj prestonici.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su slovenački premijer Janez Janša, izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića, ministar finansija Mirko Cvetković, ministar vera Srbije Radomir Naumov, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačlenik Ljubljane Zoran Janković i apsotolski nuncije u Ljubljani Santos Abril i Kastelo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Ćirila i Metodija služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan.

Janša je na ceremoniji istakao da je Evropska unija 2008. godinu proglasila godinom međukulturnog dijaloga u Evropi i godinom međukulturnog dijaloga evropskih kultura i ostalih svetskih kultura.

Cvetković je izrazio zadovoljstvo zbog ostvarivanja projekta izgradnje kulturno-pastoralnog centra Srpske pravoslavne opštine u Ljubljani i istakao njegov praktični značaj, kao prostora u kome će biti smeštena biblioteka i organizovani razni kutlurni sadržaji. On je istakao i simboličan značaj tog projekta, koji, kako je naveo, 'govori o potrebi i mogućnostima saradnje izmedju različitih kultura i vera, o toleranciji i razlikama, koje spajaju'.

Projekat izgradnje kulturno-pastoralnog centra u Ljubjani, u okviru crkve Ćirila i Metodija, koštaće tri miliona evra, a biće finansiran donacijama slovenačkih preduzeća Gorenje, Istrabenc, Krka i drugih, kao i doprinosima pojedinaca. Centar će se prostirati na 1.769 kvadratnih metara namenjenog pastoralnim aktivnstima, obrazovanju i kulturnim događajima.

Izvor