Iguman Glozenskog manastira Svetog Georgija Pobedonosca Pankrtatije Dimitrov (50) odvezao se džipom pošto je pucao na goste iz gasnog pištolja i podmetnuo požar u glavnoj kancelariji manastira, a meštani obližnjeg sela pozvali su vatrogasce koji su uspeli da ugase vatru.

Dimitrov je kasnije u selu Goljam Izvor zapalio i svoj džip, a ujutru se vratio, ušao u neoštećeni deo manastira i ponovo podmetnuo požar, a zatim je uhapšen.

Lovecki mitropolit Gavrilo je rekao je da je igumana privremeno suspendovao i da moze biti raščinjen, i zatražio da budu ispitane sve okolnosti i da se ne sudi prebrzo, a slučaj će razmotriti i crkveni sud.

VIA je javila da je iguman u manastiru živeo sedam godina i da se veoma trudio oko njegove obnove, kao i da potiče iz porodice koja je crkvu "veoma zaduzila".

Mitropoliji je poznato da iguman, koji je ranije bio artiljerijski oficir, pati od "lakog padanja u gnev".

Tužilaštvo smatra da je reč o huliganstvu i iguman je u pritvoru proveo tri dana, zbog opasnosti od bekstva, a posle puštanja iz pritvora nalazi se "u nekoj vrsti kućnog pritvora" u Prasevskom manastiru.

VIA je navela i da su psihijatri su konstantovali da Iguman pati od "intenzivnog afekta", te da su mu potrebni mir i lecenje.

Izvor