Zaustavimo državno nasilje nad umetnicima!

Internet blog "Mirror Be92" je projekat umetničke grupe "Ilegalni poslastičari" koja već duže vreme, kroz publikovanje duhovitih lažnih vesti i omogućavanje necenzurisane diskusije aktuelnosti, aktivno preispituje uticaj korporativnih medija na populaciju i društveno-političku situaciju u Srbiji i svetu. Nedavno smo upoznati sa činjenicom da su predstavnici hrvatskog ogranka Interpola, reagujući na tužbu kuće B92 protiv autora bloga, zastrašivali mladiće koji u Hrvatskoj održavaju računarske servere na kojima je postavljen "Mirror Be92". Ta zastrašivanja su kao rezultat imala to da je autorima bloga onemogućen pristup njihovom umetničkom radu, te da im je ukinuta dalja mogućnost rada na njemu.

Smatramo da ovaj slučaj još jednom pokazuje svu brutalnost kapitalističkog sistema pod kojim živimo. Jasno je da vladajuća klasa sa svojim medijskim eksponentima, usled sveobuhvatne krize koja trese njihov truli sistem, više nije u stanju da toleriše bilo kakvu neposlušnost, te da je danas i humor u umetnosti nešto što je u potpunosti neprihvatljivo za glasnogovornike kapitala. Jasno je da naši vladari žele da stvore svet u kome će iskazivanje svakog neslaganja sa dominantnom političkom linijom biti tretirano kao akt terorizma i ekstremizma.

Klasna borba se vodi na svim frontovima i ono što je u ovom smutnom vremenu nužno pokazati je snažnu solidarnost sa svima onima koji su represirani zbog svoje slobodarske delatnosti. Kako se kriza kapizalizma bude produbljivala, sve širi slojevi stanovništva i sve veći broj društvenih aktera naći će se pod direktnom i brutalnom represijom sistema. Upravo zato su solidarnost i uzajamna pomoć svih onih koji su eksploatisani i koji žele da stvore drugačiji, bolji svet, ono je što će omogućiti postavljanje osnova za ozbiljan revolucionarni pokret, koji će moći da dovede u pitanje diktaturu kapitala i doprinese njenom padu.

Zaustavite državnu represiju nad umetnicima! Sloboda za "Mirror Be92"!

Sekretarijat Sindikalne konfederacije "Anarho-sindikalistička inicijativa" - Sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica