Osim toga, radnici zahtevaju i da se pokrene proizvodnja u punom kapacitetu. Vlasnik Niteksa, kao i nekoliko drugih tekstilnih preduzeća u Srbiji od prošle godine je biznismen i bankar Đorđe Nicović.

Pojedini radnici Niteksa, sa 30 godina radnog staža, ne računajući topli obrok i prevoz, mesečno zarade oko 7.000 dinara. Ukoliko stanuju van Niša, oni samo za prevoz do fabrike daju pola plate, koja inače kasni.

Fabrika sada duguje radnicima tri plate iz prošle, tri iz ove godine i dva regresa.

Osim zaostlih zarada, radnici traže da se proizvodnja pokrene u većem obimu. Oni kažu da često po nekoliko dana nema gasa u fabrici, bez kojeg mašine ne mogu da rade. Takođe, zbog neredovnog plaćanja, i struja se povremeno isključuje.

“Radnici sede u hladnim prostorijama, uslovi za rad su izuzetno teški. Štrajk je samo posledica onoga što se dešavalo poslednjih 20 meseci. Proizvodnja nije pokrenuta, nije bilo posla. Za 10 meseci ove godine kupili su sirovine koje Nitex potroši za tri meseca, najviše”, objašnjava Zoran Tošić iz Samostalnog sindikata.

Direktor Niteksa Milan Kljajić kaže da su zahtevi strajkača opravdani, ali da preduzeće nije u mogućnosti da isplati sve zarade odjednom. Zbog štrajka, kaže on, Nitex je počeo da gubi poslove.

“Sve odjednom podrazumeva 100 - 115 miliona dinara. To je nemoguće danas naći 115 miliona da bi se štrajk prekinuo. Mi smo već dobili dva raskida ugovora, sa makedonskom policijom i sa našima, manji posao, ali verovatno će slediti i raskid drugih ugovora i onda je teško proceniti kakve će sve posledice iz toga proizaći”, kaže Kljajić.

Kada je počeo štrajk, radnicima je uplaćena jedna zaostala zarada, a rukovodstvo je ponudilo da za dva meseca budu isplaćena sva dugovanja iz ove godine.

Radnici na to nisu pristali i najavljuju radikalizaciju štrajka ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do kraja nedelje.

Izvor