Do sada su pristigli izvještaji iz Atene, Soluna i Patrasa o zajedničkom djelovanju pripadnika ekstremne desnice i policije, čije akcije su, prema svim izvještajima, vrlo koordinirane, a u Ateni su izbodene dvije osobe.

Primjerice, iz Patrasa stiže izvještaj koji govori o desetinama maskiranih civila koji su pri završetku velikih prosvjeda zajedno sa specijalnom policijom napali prosvjednike, a pri tome su koristili i policijske suzavce, te su čak sudjelovali u hapšenju nekih prosvjednika (!?). Nakon što su se neki od prosvjednika sakrili po stanovima susjeda u kvartu gdje se održavao prosvjed, policija i njihvoi novi pomagači su porazbijali prozore na tim stanovima i pokušali upasti unutra.

Izvještaji iz Soluna i Atene nisu puno drugačiji.

Ovo je nova strategija kojom se, čini se, želi izazvati polarizacija u društvu, a istovremeno su neki od mainstream medija izvještavali o "bijesnim lokalnim poduzetnicima u Patrasu", iako su u Patrasu prema izvještajima uništavane isključivo banke, lokali multinacionalnih kompanija, policijske stanice i sudovi. Tako se čini i na svim fotografijama i video reportažama iz Grčke.

Četvrti dan prosvjeda

Danas su posvjedi i sukobi ušli u četvrti dan, što je i za Grčku prilično nevjerojatno, a kako smo već pisali ovdje, Grčka ima dugu tradiciju ovakvih sukoba.

Ono što začuđuje i same prosvjednike je činjenica da se svakodnevno okuplja na tisuće ljudi koji izražavaju gomilu bijesa, a svemu se ne nazire kraj. Inače ovakve situacije u Grčkoj završe za jedan dan.

Jučer je održan i pogreb ubijenog dječaka Alexandrosa Grigoropoulosa na kojem je također sudjelovalo oko 3000 ljudi, a policija je napala i prosvjednike koji su se našli na pogrebu. Jedan petanestogodišnjak je tom prilikom uhapšen.

Prosvjedi se nastavljaju u cijeloj zemlji, a akcije solidarnosti su se nastavile događati u Europi i svijetu (više o tome u dolje navedenim linkovima).

Prema najnovijim izvještajima, grčka vlada je najavila da će u četvrtak proglasiti izvanredno stanje ukoliko se sukobi nastave do tada. Uz novu strategiju na ulicama, ovo cijelu situaciju čini izrazito opasnom i dovodi je na sam rub diktature.

Generalni štrajk

Danas se održava i najavljeni generalni štrajk od kojeg sindikati nisu željeli odustati, unatoč pozivu vlade na nacionalno jedinstvo i smirivanje situacije. Ipak, sindikati su učinili ustupak pa su svoje prosvjede odlučili napraviti samo na jednom mjestu, umjesto da se kreću kao povorka korz grad, što je bila prvotna namjera.

Generalni štrajk su sazvale dvije najveće sindikalne organizacije u Grčkoj, koje okupljaju oko dva i pol milijuna članova, a to je pola radnog stanovništva u zemlji, a to zapravo znači obustavu većeg dijela proizvodnje i usluga. Štrajk i prosvjedi se održavaju zbog mirovinske i zdravstvene reforme, poskupljenja hrane i nezadovoljstva ekonomskom politikom konzervativne vlade koju potresa niz skandala.

I prosvjedi koji se događaju po cijeloj Grčkoj su samo posljedica takve situacije u zemlji, a ubojstvo je bilo tek "okidač" za njihovo pokretanje.