U noći sa 6. na 7. april na prostorijama Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo ispisani su grafiti s porukama "Crvena buržoazija", "Truli SDP", "Lažna ljevica", "Siđite u jame", "Lagumdžija licemjer", "Lažovi"… Na ulazna vrata okačena je riba s uvelom ružom u ustima i porukom: "Riba smrdi od glave."

SDP BiH je poslao saopćenje u kojem se kaže da nije čudno što upravo na dan kada stranka traži smjenu Vlade KS-a zbog "komunalnog kolapsa" pred vratima SDP-a osviće "mafijaška poruka": "Vlada Kantona je u prvom redu odgovorna za problem koji je, po riječima kantonalnog premijera, tobože 'riješila' u roku od 24 sata. Tramvaji i autobusi ponovo rade, ali nijedno od suštinskih pitanja funkcioniranja javnog prevoza u Sarajevu nije ni dotaknuto. Građani će ostati taoci pogubne i kratkovide politike Vlade Kantona Sarajevo, ne samo kada je u pitanju GRAS, nego i oblast komunalne privrede uopšte. Drugim riječima, prijetnja kolapsom ostala je da visi nad glavama građana Sarajeva. Nažalost, umjesto da se istinski pozabavi problemima koji nas godinama muče, vlast je svoju energiju usmjerila na napade na opoziciju. Jezikom mafije SDP-u je poručeno da šuti ili ga neće biti. Odgovor SDP-a je: SDP-a će biti, a šutjeti neće."

Iako SDP optužuje "vlast", odgovornost za akciju preuzela je Antifašistička organizacija BiH (ANTIFAO BiH), kojima se pripisuje nekoliko direktnih akcija posljednjih mjeseci poput kamenovanja zgrade Vlade FBiH, grafita na Merhemića trgu gdje stanuje premijer FBiH Nedžad Branković, zgradi Tužilaštva KS-a, fakultetima, te ispisivanje grafita na ulicama glavnoga grada…

U dopisu ANTIFAO-a poslatog medijima navodi se: "Licemjerni pokušaj SDP-a da poruku Riba smrdi od glave, ostavljenu pored zakačene ribe u čijim ustima je uvela ruža, 'cenzurira' i tako stavi u kontekst međustranačkih razmirica i neodgovornosti aktuelne vlasti, ukazuje na apsolutizam lokalne socijaldemokratije na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom. U vrijeme kada su mladi jataci SDP-a trčali pred reflektore da podrže grafite ispisane na ulazu u zgradu Nedžada Brankovića, kritički stav prema predstavnicima vlasti i zloupotrebi položaja stranka je smatrala pozitivnim iskorakom a premijerove žalopojke o 'napadu' ismijavala. Sada kada se SDP-u zamjera što nema dovoljno autokritičnosti u vlastitim redovima, stranka se kukavički brani optužbama o 'mafijaškom potezu'. Politički i socijalni oportunizam takve opozicije je očigledan. Ovo je jasna poruka da je SDP jalova stranka čije političko (ne)djelovanje i šutnja omogućavaju vlasti da ovu državu krčmi a njene građane pljačka.

Akcijom Riba smrdi od glave nismo, kao što žele ukazati u SDP-u, uputili nikakve prijetnje, već jednostavno ukazali na svu pogubnost politike SDP-a i njenog lidera koji je stranku pretvorio u stranku jednog lica. Okružujući se mediokritetskim klimoglavcima, Lagumdžija je lišio SDP svake mogućnosti da bude dio dostojne opozicije nacionalističkoj bandi na vlasti. Lagumdžijin SDP se ponaša autistično u trenucima galopirajuće globalne ekonomske krize koja prijeti da dovede građane BiH na sam rub egzistencijalnog kolapsa. SDP se bavi sobom pokušavajući da se u javnosti predstavi kao demokratska stranka ljevice u kojoj vlada višeglasje, međutim, diktatura predsjednika stranke jeste najbolji pokazatelj prirode odnosa unutar SDP-a. U vrijeme kada se u evropskim zemljama političke grupacije koje sebe smatraju ljevičarskim stavljaju na stranu radnika - primarnih žrtava krize - u borbi protiv kapitalista, SDP tijesno sarađuje s tajkunima koji ih izdašno finansiraju, zauzvrat nudeći protekciju njihovog kapitala u svim opštinama gdje SDP ima vlast, neimajući ni najmanje obzira za radnike tih istih tajkuna koji su tretirani kao radna stoka.

Vrhuška SDP-a nije ništa drugo nego crvena buržoazija. SDP je danas najbogatija politička stranka u BiH; ona posjedujuje na desetine nekretnina koje se u najvećoj mjeri iznajmljuju, čime se obezbjeđuju enormna sredstva koja se troše na hranjenje stranačkog monstruma od organizacije. SDP je izdao temeljne ideje za koje tvrdi da se zalaže, ideje o socijalnoj pravdi i brizi za radništvo. Danas oni koji bi navodno trebali da budu zaštićeni političkim djelovanjem SDP-a bivaju prepušteni iživljavanju gazda-bandita i njihove produžene ruke - političara - koji im uzimaju i zadnje obrise ljudskog dostojanstva. Gospodo iz SDP-a, siđite u jame s rudarima, budite u prvim redovima štrajkačkih kolona." (B.B)

Izvor