I studenti i studentice zadarskog sveučilišta pridružili su se borbi zagrebačkih kolega i nešto poslije 12 sati blokirali zgradu Filozofskog fakulteta u Zadru. Podršku im je pružila i prorektorica zadarskog Sveučilišta Ana Proroković.

Okupacija je uslijedila kao odluka tribine koja se održala u 12 sati, a na kojoj su sudjelovali predstavnici/ce Inicijativne grupe studenata/ica, delegatkinja okupiranog Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te prorektorica zadarskog Sveučilišta Ana Proroković.

Predstavnici "Inicijativne grupe studenata/ica", koji su izrazili želju da ostanu neimenovani radi depersonalizacije same blokade, okupljenima su predstavili svoje zahtjeve i još jednom napomenuli kako se cijela ova akcija odvija u sklopu globalnog tjedna protiv komercijalizacije obrazovanja. Na listi su se našli zahtjevi poput onih o donošenju zakona o visokom školstvu, izravnog odlučivanja studenata/ica o stvarima koji ih se tiču, reforme gospodarstva koja bi se uskladila sa reformom školstva, transparentnosti i dugoročne strategije obrazovanja i obrazovnih programa te izvršenje obveza propisanih „Bolonjom" (poput onih za otvaranje više radnih mjesta i smještanih kapaciteta itd.).

Riječ je zatim uzela delegatkinja okupiranog Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je najprije nabrojila neke zemlje europskog kontinenta u kojima je obrazovanje besplatno, te navela prosječne cijene studiranja unutar EU i Hrvatske. Naime, studenti i studentice EU u prosjeku svoj studij plaćaju od 500 do 1000 eura godišnje, dok se kod nas taj iznos procjenjuje na 750 do 1500 eura godišnje, a to prate i sve manji iznosi koje MZOŠ izdvaja za obrazovanje.

Delegatkinja je to sarkastično komentirala: "U obećanu 'zemlju znanja' još nismo stigli, ali gradimo na sve strane". Ovaj trend unutar obrazovanja delegatkinja je povezala sa neoliberalnim društvom koje intelektualce pretvara u sirovinu za kapital a pod birokratskom šifrom "participacije" ustvari se polagano ukida obrazovanje za sve. Navela je kako porezi građana/ka trebaju biti dostupni obrazovanju, a ako to nije moguće, kako navodi MZOŠ, tada trebamo propitati samo društvo koje je strukturirano na takav način.

Nakon gromoglasnog pljeska ona je ipak poručila: "Možemo si pljeskati kada stvarno nešto postignemo!"

I pročelnica Sveučilišta Ana Proroković poduprla je studente u ime Uprave koja načelno podržava studente/ice i koja je sama svjesna opasnosti koje su reforme visokog obrazovanja donijele humanističkim znanostima. Navela je i kako Sveučilište u Zadru sve teže preživljava sa sredstvima kojima raspolaže te da uz sve te troškove ne mogu ni razmišljati o razvojnim strategijama, a sama uprava ne želi da se sve to plaća preko leđa studenata/ica. Na kraju je pozvala sve profesore da se pridruže studentima/cama jer su njihovi zahtjevi utemeljeni, te da je lako moguće da se pobuna studenata/ica pretvori u pobunu profesora/ica koji su i sami opterećeni reformom.

Nakon tih riječi predstavnica "Inicijativne grupe studenata/ca" emotivnim je glasom poručila kako obrazovanje nije privilegija, nego pravo te još jednom ponovila zahtjeve. Predložila je i okupaciju zgrade Filozofskog fakulteta, ali je navela kako ta odluka ipak ostaje na prisutnim studentima/icama. Jak pljesak i skandiranje potvrdili su prihvaćanje njezinog prijedloga. Nakon toga je studentima/icama pročitan Kodeks ponašanja tokom blokade, te je najavljeno prvo predavanje za 17 sati. Od tog trenutka Studentski zbor je prestao postojati, a sve odluke donosit će studenti/ice na planeumu koji će se svakog dana održavati sa početkom u 20 sati i na kojem će se odlučivati o daljnjem tijeku blokade i programu u kojem mogu sudjelovati svi studenti/ice.

Zatim je povorka krenula hodnicima fakulteta i "oslobođala" studente/ice koji su se u tom trenutku zatekli na predavanju. Najavljeno je da će blokada trajati ili do izvršenja zahtijeva ili do odluke studenata/ica da se sa njom prestane.

Proglas studenata Sveučilišta u Zadru {doc}

Izvor