Blokade fakulteta se nastavljaju u Zadru i Zagrebu, a u Rijeci je održan prosvjed podrške, gdje će tijekom večeri biti odlučeno idu li studenti u blokadu Filozofskog fakulteta također u blokadu. Unatoč sve široj podršci, ministar obrazovanja se još uvijek nije oglasio, a državni tajnik pregovore uvjetuje određivanjem predstavnika.

U Zagrebu je treći dan za redom nastavljena blokada Filozofskog fakulteta koji iz dana u dan postaje aktivniji i donosi sve više programa koji studetni sami organiziraju, a nakon održavanja drugog plenuma, koji je okupio između 600 i 700 ljudi, što je više nego prvi dan, postalo je jasno da interes za blokadom, ali i sudjelovanjem u procesu odlučivanja o daljnjem tijeku blokade ne opada, već raste.

Ubrzo nakon što su se blokadi priključili i zadarski studenti, koji danas drugi dan blokiraju nastavu i održavaju svoj program, a koje su u tome podržali profesori i uprava fakulteta, u Zagrebu je uprava također naglo promjenila svoj stav i ocjene o nedemokratskom i nasilnom djelovanju studenata, zamjenili su pomirljivim tonovima i željom da se zajednički djeluje prema ostvarenju studentskih zahtjeva.

Studenti očekuju da će fakultetsko Vijeće na današnjoj sjednici uskladiti stajališta koja će se proslijediti Sveučilištu i Vladi.

Time je svakako postignut jedan od važnih ciljeva blokade, za koju studenti stalno ističu da nije usmjerena protiv profesora, već protiv komercijalizacije školstva i neoliberalne politike koja uništava obrazovanje te ga čini nedostupnim.

Prosvjed podrške u Rijeci i podrška drugih fakulteta


Danas je u podne održan prosvjed podrške u Rijeci, koji je okupio stotinjak studenata, što je bio uvod u večerašnji plenum na kojem će nakon 19 sati biti odlučeno idu li i riječki studenti u blokadu Filozofskog fakulteta, u čemu već sad imaju podršku dekana, koji je izjavio kako će im dati logisitčku podršku za njihove akcije.

Studentima Filozofskog fakulteta potporu je dao i Studentski zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pa tako u svom pismu podrške ističu da ako želimo postati "zemlja znanja", moramo omogućiti školovanje većem broju ljudi. Obrazovanje ne smije postati privilegija, već osnovno pravo. U skladu s tim pozivaju sve odgovorne institucije, Sabor, Vladu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da zajedničkim naporima, zajedno sa studentima, redefiniraju cijeli sustav financiranja visokoškolskog obrazovanja, kako bi se osigurala veća kvaliteta studijskih programa, dostupnih svim građanima Hrvatske.

Ministarstvo ne razumije demokratske procese


Državni tajnik Radovan Fuchs rekao je da će se Ministarstvo očitovati kad se studenti artikuliraju i odrede tko su njihovi predstavnici, i da to nije upitno. Time je zapravo još jednom potvrdio već izražene stavove, ali i činjenicu da Ministarstvo, čini se, ne razumije demokratske procese i način odlučivanja koji su studenti odlučili primjenjivati. Stalnim inzistiranjem na izdvajanju predstavnika i utvrđivanju "vođa" koji će onda sjediti za stolom i odlučivati u ime studenata, zapravo samo pokazuje da ne postoji niti najmanje razumijevanje za procese odlučivanja koji nisu autoritarni i hijerarhijski.

Međutim, upravo je ovakva struktura blokade osigurala da vlast ne može "pritisnuti" predstavnike ili svesti borbu protiv komercijalizacije školstva upravo na ono protiv čega se studenti bune.

Hoće li Ministarstvo na kraju ipak priznati ovakvu strukturu i pristati razgovarati s plenumom, a ne izabranim predstavnicima tek ćemo vidjeti, iako je ovakvo uvjetovanje i izbjegavanje medijskih nastupa od strane Ministra, ne govori puno o tome što bi mogli biti sljedeći koraci i hoće li ih uopće biti.

SSSH podržao studente


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u današnjem je priopćenju podržao zahtjeve studenata Zagrebačkog i drugih hrvatskih sveučilišta protiv komercijalizacije obrazovnog sustava, javila je Hina.

»SSSH se zalaže za dostupnost obrazovanja, uključujući visoko obrazovane, svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovu materijalnom statusu, političkoj podobnosti, rasnoj, nacionalnoj, spolnoj pripadnosti..., ovisno jedino o njihovom školskom uspjehu i postignutim rezultatima«, navodi se u priopćenju.

Sindikat navodi da je jedna od zadaća svake socijalne države osigurati kvalitetan i univerzalno dostupan sustav obrazovanja svim građanima, naglašavajući da je za ekonomski i socijalni napredak Hrvatske presudno »da je znanje dostupno svima, a ne samo izabranoj eliti«.

»Obrazloženje kako bi se ukidanjem financijske participacije vratilo beskrajno studiranje bacanje je prašine u oči, jer je obveznost redovitog studiranja uvedena prelaskom na Bolonjski proces«, smatra SSSH i naglašava da je kvalitetno obrazovanje šansa za sve, »posebice najranjivije, da postignu socijalnu uključenost i egzistenciju dostojnu čovjeka«.

Izvor