Pridružili su se na taj način studentima drugih hrvatskih gradova koji se već četiri dana bore za besplatno školovanje na svim razinama U 8.30 sati nešto više od 50-tak splitskih studenata uz zviždanje i povike zauzeli su zgradu Filozofskoga fakulteta u Radovanovoj ulici u Splitu. Pridružili su se na taj način studentima drugih hrvatskih gradova koji se već četiri dana bore za besplatno školovanje na svim razinama.

"Ovu akciju poduzimamo u znak prosvjeda protiv oduzimanja prava na svima dostupno obrazovanje bez obzira na imovinsko stanje. Umjesto nastavnoga procesa kroz niz tribina i predavanja pripremati ćemo daljnje korake u smjeru zaštite društva od komercijalizacije", stoji u proglasu splitskih organizatora studentskih događanja Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje.

Pola sata kasnije okupljenim studentima dekan Filozofskoga fakulteta Josip Milat i rektor splitskoga Sveučilišta Ivan Pavić studentima su predali ključeve zgrade.

"Pružamo im mogućnost da iskažu i preciziraju svoje zahtjeve. Nadam se da ćemo sa studentima ipak postići dogovor i prekid nastavnih aktivnosti što prije okončati", kazao je rektor Pavić.

Dekan Josip Milat je istaknuo kako podržava studentske zahtjeve njihove stavove i ciljeve, ali ne i metode kojim ih pokušavaju provesti. Izrazio je nadu da čitava akcija neće prerasti u nasilje, te najavio kako će hitno sazvati sjednicu fakultetskoga vijeća na kojoj će biti raspravljeni svi studentski zahtjevi.

Studenti su okupaciju zgrade nastavili zauzimanjem predavaonica pozivajući sve splitske studente da im se tijekom dana pridruže u borbi za zajedničke interese.

Izvor