Podsetimo, u nedelju ujutru policijski inspektor u civilu i njegov drug sukobili su se sa radnicima obezbeđenja pekare „Žitopeka“ u centru Banjaluke, mada je pekara bila puna. Nakon verbalnog sukoba i guranja aktivni policajac Siniša K. pucao je u vazduh, a obračun je, navodno, započeo jer je inspektor hteo preko reda da kupi hranu. Direktor Fakulteta za bezbednost Dragomir Jovičić kaže da je ovakvo ponašanje za svaku osudu.
„I da je bio na redu u pekari i da je neko drugi hteo preko reda da kupi pecivo, policajac je taj koji bi trebalo da ga pusti, kako bi sprečio incident. S druge strane, upotrebom oružja nije mogao da povredi samo onoga sa kojim se sukobio, nego i još desetak ljudi koji su bili u pekari“, ocenio je Jovičić.
S obzirom na to da se ovakve stvari u RS ne dešavaju prvi put, stručnjaci se pitaju kakvu poruku šalju pojedinci iz policijskih redova kad mašu pištoljem i, umesto da budu garant bezbednosti, prete samo ako ih neko mrko pogleda.Ovaj postupak inspektora na javnom mestu ponovo otvara pitanje koliko se često policajci podvrgavaju zdravstvenim pregledima, posebno psiho testovima jer ipak imaju pravo da 24 sata nose oružje. Prema zvaničnim navodima, MUP RS jednom godišnje proverava zdravlje svojih zaposlenih. Međutim, nezvanično, to je sasvim druga priča. Prema našim saznanjima, ti pregledi su uglavnom samo kada se policajac zapošljava u ovu službu.
„Čovek koji je uradio tako nešto ne može biti uračunljiv. Pitanje je da li takva osoba može da bude inspektor“, smatra profesor filozofije i sociologije Ugo Vlaisavljević.

Izvor: http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=116455