U međuvremenu, zemlje evrozone su postigle dogovor koji će omogućiti zajedničku akciju, a koji bi mogao da obuhvati bilateralne zajmove. Policija u Atini je upotrebila suzavac i šok bombe kako bi rasterala grupu mlađih ljudi koji su je gađali kamenicama.

Pre sukoba nekoliko hiljada demonstranata prošetalo je pored zgrade parlamenta noseći transparente na kojima je pisalo "Mi nećemo da plaćamo za krizu" i "Povucite mere".

U utorak su jednodnevni štrajk održale i medicinske sestre.

"Uslovi rada su teški. Veliki je broj noćnih smena, radimo tokom praznika i vikenda, a duguju nam veliki broj slobodnih dana. Na sve to dolazi odluka da nam se smanje i plate i beneficije“, kaže Tanasis Cios, medicinski tehničar.

Dok su u Grčkoj građani demonstrirali, sastali su se evropski minsitri finansija i potvrdili da mnogo zaduženoj Grčkoj za sada nije potrebna pomoć, ali da su spremni da je odobre ako Grčka to bude tražila.

Ministri članica evrozone postigli su dogovor o tehničkim detaljima koji će omogućiti brzo donošenje odluke o zajedničkoj akciji, ali nisu saopštili pojedinosti osim obećanja da će osigurati da ne dođe do finansijskog kolapsa.

"Zahvaljujući paketu smelih i ambicioznih mera za fiskalnu konsolidaciju, Grčka je na putu da dostigne cilj koji je postavljen odnosno da smanji deficit u 2010. godini za četiri odsto“, smatra Oli Ren, evropski komesar za ekonomiju.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantiou izjavio je da očekuje da će kamate na zajmove vremenom postati manje kako se bude vraćalo poverenje u Grčku.

"Sve vreme govorimo da se radi o vraćanju kredibiliteta, a sada je jasno da se kredibilitet ponovo uspostavlja i to se odražava i na berze“, kaže on.
Međunarodna agencija za rejtinge "Standard end Purs" podržala je napore grčke vlade, ali u svom izveštaju ističe da će Grčkoj, bez obzira na nove mere, biti teško da u potpunosti ostvari svoj plan konsolidacije i da smanji deficit, ukoliko ne usvoji dodatne mere tokom narednih godina.

Prema prognozi, ekonomija Grčke će ove godine nastaviti da slabi i pad realnog BDP će iznositi četiri odsto.

izvor (cache)