Skandal je izbio juče pošto je televizija SBT objavila video snimak na kome se vidi 82-godišnji sveštenik monsinjore Luiz Markes Barboza kako seksualno opšti sa 19-godišnjim pomoćnikom kod crkvenog oltara. Mladić mu je četiri godine bio pomoćnik, javio je AP.

Na snimku zatim slede priče trojice bivših članova dečijeg crkvenog hora iz grada Arapiraka, 120 km od Macio, glavnog grada siromašne države Alagoas, na severoistoku Brazila udaljenog 2.500 km od Sao Paola.

Jedan od te trojice, koji sada ima 20 godina, kaže da je bio prisiljen na seksualne odnose sa Barbozom kada je imao 12 godina i da ih je imao "bezbroj".

Ovaj snimak napravio je januara 2009. godine 21-godišnji mladić koga je sveštenik Barboza, takođe, seksualno iskorišćavao kada je imao 12 godina. Snimak se, takođe, može videti na jutjubu.

Osim Barboze za isto se okrivljuju još dva sveštenika monsinjor Raimundo Gomez (52) i otac Edilson Duarte (43).

Brazilska crkva je saopštila povodom ovog skandala da su trojica sveštenika suspendovani, a iz policije je rečeno da je otvorena istraga. Ne navodi se, međutim, da li su sveštenici priznali krivicu ili ne.

Osumnjičeni sveštenici neće biti u pritvoru dok se ne završi istraga krajem aprila.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi potvrdio je da je Sveta stolica obaveštena o ovom slučaju.

Jedan reporter televizije SBT, koja je pokrenula skandal, otišao je kod sveštenika Barboze da ga intervjuiše. Pre nego što ga je optužio za seksualno iskorišćavanje dečaka i mladića, novinar ga je upitao da li je ikad zgrešio.

Sveštenik je odgovorio pitanjem "A ko nije nikada zgrešio?". upitan da li u regionu postoji problem pedofilije, Barboza je rekao da je to pre pitanje homoseksualizma.

Na direktno pitanje da li je on sam ikada seksualno iskorišćavao dečake, on je odgovorio da na takvo pitanje može jedino da odgovori "na ispovesti".

Biskup Valerio Breda objavio je saopštenje povodom ovog slučaja u kome "zamera, bez ograničenja i srca slomljenog stidom i tugom, činjenice iz izveštaja koje, iako nisu potvrđene, vređaju ljudsku i hrišćansku savest".

U saopštenju se, međutim, dodaje da se niko od navodnih žrtava ili njihovih porodica nikada nije obratio crkvi povodom ovih optužbi.

izvor