Više javno tužilaštvo u Beogradu izmenilo je danas optužnicu protiv šestoro članova i simpatizera Anarho-sindikalističke inicijative koji su bili optuženi za međunarodni terorizam zbog bacanja "molotovljevih" koktela na zgradu grčke ambasade u Beogradu.

Kako je za agenciju Beta kazao portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić oni se sada terete za izazivanje opšte opasnosti.

"Do promene je došlo na osnovu novonastalog činjeničnog stanja, jer su se okrivljeni prestali braniti ćutanjem i dali iskaze na glavnom pretresu. Analizom njihovih iskaza i ostalih dokaza u spisima predmeta, Više javno tužilaštvo je ocenilo da nema motiva i umišljaja na međunarodni terorizam, već na izazivanje opšte opasnosti", rekao je Zorić.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra bi trebalo da se nastavi suđenje Ratiboru Trivuncu (28), Tadeju Kurepi (25), Ivanu Vuloviću (25), Sanji Dojkić (20), Ivanu Saviću (26) i Nikoli Mitroviću (30).

Oni su optuženi jer su u noći između 24. i 25. avgusta prošle godine bacili "molotovljev" koktel na ambasadu Grčke u Beogradu.

Nakon izjašnjavanja o navodima optužnice na početku suđenja, 17. februara ove godine, oni su posle skoro šest meseci provedenih u pritvoru, pušteni da se brane sa slobode.

Šestoro optuženih negirali su tada da su teroristi navodeći da nisu imali namere da naude Grčkoj niti ambasadi te države u Beogradu.

izvor (cache)