Beograd - Viši sud u Beogradu oslobodio je juče šestoro anarhista optužbe da su u noći između 24. i 25. avgusta prošle godine bacanjem „Molotovljevog koktela“ na Ambasadu Grčke izazvali opštu opasnost jer optužba nije dokazana.

- Osnov za oslobađajuću presudu je zakonski, a ne politički, niti Hamurabijev.

Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično delo koje ima se stavlja na teret - rekao je sudija Dragomir Gerasimović. Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30) bili su optuženi za međunarodni terorizam, ali je Više tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu kojom im se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti, kada su posle šest meseci pušteni iz pritvora. Ratibor Trivunac kaže za „Blic“ da je oslobađajuća presuda potvrda „da nisu teroristi“.

- Ceo proces je bio montiran, a presuda je verovatno stvar procene da bi država napravila sebi veću štetu jer bi sigurno izgubili spor koji bi smo pokrenuli pred međunarodnim sudom u Strazburu. Trenutno smo fokusirani na pomoć našem drugu iz Hrvatske kome je oduzet pasoš jer je na suđenje došao sa natpisom „Anarhizam nije terorizam“, kao i drugovima iz Vršca koji se takođe terete za ometanje pravde jer su na dozvoljenom mestu lepili plakate „Sloboda za anarhiste“ - kaže Trivunac.

On ja najavio pokretanje tužbe protiv svih sudija, članova veća koji su u istražnom postupku donosili odluke o produženju pritvora anarhistima.

- Mi smo šest meseci bez razloga bili u pritvoru, a jedan od nas je bio i maltretiran - rekao je Trivunac.

Izvor