Više od dva meseca, 33 rudara zarobljena su na dubini od 625 metara u čileanskom rudniku bakra i zlata u gradu Kipojanu. Urušavanje okna dogodilo se 5. avgusta ove godine, a akcija spašavanja će početi u sredu. Plan predviđa da se u roku od 48 sati svi rudari izvuku na površinu uz nadu da novih obrušavanja neće biti. O paklu koji su ovi ljudi proživeli duboko pod zemljom tek će se pričati.

Teški i nehumani uslovi rada, povrede na radu i nemarnost prema radničkim životima i naša su svakodnevica. Brojni izveštaji o smrti radnika, trajnim invaliditetima i povredama na radu, a o kojima ste mogli čitati i na našem sajtu, samo su vrh ledenog brega.

U znak solidarnosti sa čileanskim rudarima, sekretarijat Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR) poslao je pismo podrške u kom se rudarima šalju bratski pozdravi i želja da se što pre i što sigurnije vrate kući. U daljem tekstu možete pročitati prevod pisma.

Podrška zarobljenim čileanskim rudarima

Dragi drugovi rudari,

Međunarodno udruženje radnika i radnica želi da izrazi solidarnost sa vama i da vam poželi srećan i brz izlazak na površinu.

Vaša sudbina je jasan primer načina na koji kapitalizam funkcioniše – sa prezirom prema životima i sigurnosti radništva, bez kog ne bi bila moguća ni produktivnost ni bogatstvo celokupnog čovečanstva.

MUR će nastaviti borbu protiv rizičnih i nehumanih radnih uslova, kao i protiv kapitalističkog sistema koji omogućuje njihovo postojanje!

Želimo vam sve najbolje u vašem povratku kući!

Oslo, 12. oktobar 2010.

Solidarnost i bratski pozdravi

Sekretarijat MUR-a