Informacija o studentskim protestima u Ukrajini koju je organizovala studentska sindikalna organizacija „Direktna Akcija“

Dvanaestog oktobra, preko 20.000 ukrajinskih studenata izašlo je na ulice kako bi protestvovalo protiv odluke vlade po kojoj bi državni fakulteti trebalo da usvoje povećanje troškova školovanja. Protesti su organizovani širom zemlje, u 15 gradova. Najveća okupljanja su se dogodila u Kievu, Harkovu, Užgorodu i Simferopolju.

Organizator protesta bila je nezavisna studentska sindikalna organizacija “Direktna akcija” (“Priama Diya” na Ukrajinskom) i Fondacija za regionalne inicijative. “Direktna akcija”, kao levičarsko-sindikalna organizacija koja teži slobodarskom obrazovanju, bila je aktivna u odbrani studentskih interesa, a protiv pritisaka univerzitetske administracije, neoliberalnih reformi i državnih organa.

Prošle godine, “Direktna akcija” je bila organizator protesta u vreme kada je Timošenkova vlada krenula da donosi odluku o povećanju školarina. Masa studenata je izašla da protestvuje i uspela je da spreči donošenje ovog kontraverznog dekreta. Krajem avgusta, nova vlada premijera Azarova donela je dekret br. 796, koji dozvoljava fakultetima da uspostave dodatne troškove studentima. Troškovi bi se ticali nadoknada za propuštene časove, korišćenje biblioteke, ambulanate za prvu pomoć, korišćenje sportskih prostora, disertacije itd. Vlasti žele da povećaju i cene u studentskim domovima, kao i da smanje broj budžetskih studenata, iako ukrajinski ustav proklamuje besplatno visoko obrazovanje.

Dok ukrajinska desnica krivicu svaljuje na neke ljude iz vlade, proglašavajući ih “Anti-ukraincima”, nezavisni studentski aktivisti tvrde da problem nije u pojedincima već u sistemu. Oni nove troškove vide kao atak neoliberalnog kapitalizma protiv socijalnih prava ljudi, u ovom slučaju mladih. Oni pozivaju na otpor ovim merama uz želju da se borba proširi i van okvira studentskih pitanja.

U Kijevu je 2.000 studenata marširalo prema zgradi vlade zahtevajući besplatno obrazovanje za sve. Neki od njihovih slogana su glasili: “Sloboda, jednakost, studentska solidarnost!”, “Znanje nije na prodaju!”, “Univerzitet nije pijaca!”, “Dole ministri, dole kapitalisti!”, “Jedina solucija – Revolucija!”, “Buni se, voli, ne odustaj od svojih prava!”. Baneri su poručivali: “Studentska solidarnost”, “Dole socijalne barijere!”, “Ne paniči! Pridruži se!”, “Setite se 1968.”, “Nije na prodaju”. Neki su imali i orvelovsku notu: “Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga… Znanje je roba?”. Ispred zgrade vlade, aktivisti su uzvikivali zahtev da se povuče odluka i da se ne pristaje ni na kakve izmene dekreta. Pročitano je i pismo podrške od poznatog ukrajinskog pisca Sergeja Žadana, kao i pisma međunarodne solidarnosti. Distribuiran je i veliki broj biltena i flajera koje je potpisala “Direktna akcija”, a koji pozivaju studente na samoorganizovanje i borbu.

Demonstracije mladih u Ljvivu su verovatno bile najveće. Uspele su da okupe između 5.000 i 7.000 ljudi. Ujedinjeni pod motom besplatnog obrazovanja, studenti su marširali do zgrade regionalne administracije. Nepoznate osobe su napale zgradu bacajući dimne bombe, paradajz i jaja, no bez obzira na taj incident, sastanak sa vlastima je imao miran ton.

U zakarpatskom gradu Užgorod, protestima koje je organizovala Fondacija za regionalne inicijative, priključilo se između 600 i 1.000 mladih ljudi, što je ogroman broj za ovaj ne tako veliki grad. Definitivno su u pitanju najveći protesti u ovom mestu u zadnjih nekoliko godina. Na trgu ispred regionalne administracije u gradu Simferopolju, glavnom gradu oblasti Krimea, održani su prvi protesti u ovom talasu, budući da je univerzitet u ovom gradu prvi uspostavio sistem „naplaćivanja usluga“. Štaviše ovaj univerzitet je išao i korak dalje od vladinog dekreta, inovirajući ga troškovima za ponovno izlaženje na ispit. Na dan 4. oktobra, oko 500 mladih, koje su uglavnom činili radikalni marksisti i anarhisti, marširali su kroz grad kako bi iskazali neslaganje sa komercijalizacijom obrazovnog sistema. Oni su se okupili uprkos pretnjama Univerziteta da će se izvršiti represija nad studentskim aktivistima. Samo nedelju dana kasnije, ovim studentima su se priključile koleginice i kolege iz gotovo cele Ukraine, tako da je njihov naredni izlazak, kako bi potvrdili svoje zahteve, bio daleko brojniji.

Više od 300 studenata protestvovalo je protiv povećanih troškova studiranja u drugom najvećem po veličini gradu Ukraine – Harkovu. Uprkos lošem vremenu, jedan broj studentkinja je skinuo odeću kako bi pokazao da nema studiranja ukoliko studenti ne prodaju “sve što imaju”, a sličan performans se odigrao i u gradu Rivneu.

Suočen sa nezadovoljstvom studenata, predsednik Janukovič je obećao da će vladin dekret biti povučen. Najrevolucionarniji deo studenata ne veruje obećanjima predsednika. Kampanja protiv komercijalizacije obrazovnog sisema nije završena. Borba se nastavlja!

Pres-služba "Direktne Akcije"

Izvor