Plakat iz Jablanice (18. 10. 2010)


Pucnjava u Jablanici: Radnik "Granita" teže povrijeđen!

Više pripadnika Sudske policije Federacije BiH i radnika preduzeća "Granit" iz Jablanice povrijeđeno je u međusobnom sukobu, kada su sudski policajci jutros oko 4.00 sata pokušali ući u krug preduzeća po nadredbi Opštinskog suda Konjic.

Stečajni upravnik i stečajni izvršitelji su u krugu "Granita". Međutim, kako javlja TV1, a prema tvrdnjama radnika "Granita", 500 naoružanih policajaca ušlo je u krug ovog preduzeća i napalo radnike i građane, koji su samo htjeli spasiti firmu od nelegalnog stečaja.

Prema tvrdnjama radnika, policija je koristila suzavac, topovske udare, a takođe se pucalo iz pištolja. Jedan radnik je teže povrijeđen, dok je deset radnika "Granita" i nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede.

Uhapšeno je 18 osoba, dok se preko 300 specijalnih policajaca trenutno nalazi ispred ulaza u "Granit".
(24sata.info)

Petnaest službenika policije je povrijeđeno, a 18 osoba je lišeno slobode prilikom jutrošnjeg uvođenja stečajnog upravitelja u posjed imovine firme "Granit Jablanica".

Kako je saopćeno iz Sudske policije, u skladu s naredbom Općinskog suda Konjic, kojom je od Sudske policije Federacije BiH tražena asistenciija sudskim izvršiteljima ovog suda prilikom izvršenja službene radnje u pravnoj stvari uvođenja stečajnog upravitelja firme "Granit Jablanica" d.d. Sarajevo Abdulaziza Mahmutovića u posjed imovine stečajnog dužnika Društvo za eksploataciju i obradu ukrasnog kamena i mermera "Granit Jablanica" d.d. Sarajevo, od Sudske policije, a u koordinaciji s MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, poduzete su sveobuhvatne mjere i radnje na planiranju i realizaciji ove aktivnosti.

U toku prikupljanja informacija došlo se do saznanja da će radnici firme "Granit Jablanica" d.d. upotrebom vatrenog i hladnog oružja, te drugim pogodnim predmetima pružiti sve vidove otpora, zbog čega se danas u ranim jutarnjim satima, u skladu s naredbom Općinskog suda u Konjicu, pristupilo ulasku u krug ove firme radi pretresa objekata i osoba zatečenih u njima.

Cilj pretresa je bio pronalazak nedozvoljenih eksplozivnih sredstava te vatrenog i hladnog oružja, čije posjedovanje i upotrebu su u slučaju pokušaja uvođenja stečajnog upravnika u krug firme "Granit" najavljivali predstavnici radnika firme.

Odmah po ulasku u krug firme 70-tak prisutnih radnika pružilo je aktivan otpor i napad na službenike Sudske policije, kojom prilikom su radnici upotrebljavali kamenje, topovske udare, petarde i druga pogodna sredstva, što je za posljedicu imalo 15 povrijeđenih službenika sudske policije.

Radi savlađivanja nezakonitog djelovanja radnika firme "Granit Jablanica" d.d. službenici Sudske policije su upotrebom minimalne fizičke sile uspjeli pod kontrolu staviti jednu grupu radnika, dok su službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona istovremeno uspjeli pod kontrolu staviti drugu grupu radnika.

Prilikom intervencije slobode je lišeno 18 osoba, nad kojima kriminalističku obradu vrše službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.
(Fena)

Izvor