Špansko letovalište, kod nas popularno kod onih sa nešto dubljim džepom, ovih dana biće središte direktne akcije CNT-a, španske sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR).

Sindikalni delegat CNT-a, Jorge Roman, otpušten je sa posla, u petak, 22. oktobra. Roman je radio u hotelu Marilanca koji se nalazi na španskom ostrvu Tenerife i, kako prenosi CNT, “otpušten je zbog svojih sindikalnih aktivnosti”.

Sa slučajevima poput ovog, španski CNT se često susreće i uspešno bori. Uprava hotela “Očigledno pokušava da se otarasi nezgodne sindikalne sekcije koja je uvek spremna da uzvrati udarac kada su prava radnika u Marilanca hotelu ugrožena”. Ova sindikalna konfederacija, odlučna da pomogne svom otpuštenom drugu, pozvala je sve sindikate na proteste ispred hotela, svakog petka i nedelje u 11 časova, a koji će trajati sve dok Roman ne bude vraćen na posao. Pored protesta na licu mesta, CNT planira i druge krajnje zanimljive metode direktne akcije, među kojima se ističe “bombardovanje kompanije faksovima”, budući da je slučaj geografski izolovan i da mnogi koji žele da pomognu neće moći da doputuju na ovo relativno udaljeno ostrvo u Atlanskom okeanu.