CNT je u Španiji dobio još jednu bitku. U pitanju je borba za dugove koje je “biznismen” Luis Alberto Redondo, vlasnik kompanije “Siempre Kreativos” iz Madrida dugovao svojim radnicima.

Naime, radnici i radnice ovog preduzeća ostavljeni su na ulici krajem 2008. godine. Pored ove okolnosti, treba napomenuti i da je Redondo radnicima ostao dužan pozamašne sume novca. Nekoliko radnika, drugova i drugarica iz Madridskog sindikata industrije grafičkih umetnosti, komunikacija i zabave, jedne od konfederalnih jedinica CNT-a, pokrenulo je bitku za ono što im je kapitalista ostao dužan.

CNT je, nakon godinu i po dana borbe iz konflikta izašao kao pobednik i kompanija je sva svoja dugovanja isplatila pomenutim radnicima. Na žalost, kako prenosi španski CNT, Redondo je “svoja dugovanja isplatio samo tehničarima – članovima CNT-a, što pokazuje da su loš izbor napravili radnici koji nisu hteli da se priključe CNT-u, budući da oni sada neće uspeti da dobiju nikakvu kompenzaciju”.

Vlasnik Redondo, isprovociran direktnim akcijama i pritiscima, kao i činjenicom da je morao da se odrekne dela kapitala na čiju komociju je verovatno računao, najavio je tužbu protiv CNT-a. Članovi ovog sindikata, sigurni da ne mogu da izgube na sudu, budući da je borba bila legalna i da za sve što su radili imaju pravno pokriće, poručuju da ih njegova tužba ni najmanje ne zabrinjava.