Sve češće smo u prilici da čujemo lepe vesti od drugova i drugarica iz španske sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR). Na našem sajtu mogli ste da čitate o uspesima koje je CNT postigao svojim akcijama ove jeseni, a koje svedoče i da jedino solidarnošću i zajedničkom borbom, te što masovnijim nezavisnim sindikalnim organizovanjem možemo izboriti mnoštvo ustupaka koje kapital kroz državu, vlasnike i menadžere konstantno pokušava da nam uskrati. Taj niz uspeha se svakako nastavlja, a u ovom tekstu moćićete da pročitate tek deo do sada uspešno završenih ili pokrenutih akcija.

U španskom gradiću Piljar de la Horadada, u provinciji Alikante, pokrenute su akcije, uporedo sa sudskim procesom, protiv francuskog lanca hipermarketa Kerefor (Carrefour). Naime, menadžment hipermarketa u ovom mestu otpustio je drugaricu Indiru Martinez, članicu CNT-a. Sindikat je, kao što je već rečeno, pokrenuo tužbu i spreman je da dokaže da je korporacija Kerfor prekršila zakon koji garantuje pravo na sindikalno organizovanje kao i da je pomenuta radnica otpuštena isključivo zbog njenog članstva u CNT-u. Pozadina ovog slučaja vezuje se i za druge slične slučajeve otpuštanja sindikalnih aktivista, a koje je pokrenula ova korporacija. Tokom nedavne pobune u Francuskoj protiv uvođenja novog penzionog sistema, lanci hipermarketa Kerfor bili su blokirani. Grčki anarhisti u Atini su takođe, u znak solidarnosti, nedavno blokirali ulaz njihovog hipermarketa u ovom gradu. Nadamo se da će se slučaj okončati u što skorijem roku i da će se drugarica Indira uskoro vratiti na posao.

Još jedna uspešna akcija odigrala se u Saragosi pre desetak dana. CNT aktivisti su se okupili kako bi sproveli u delo direktnu akciju koja će pomoći svom otpuštenom drugu. „Ovakva apsurdna represija nam ne može ništa, naprotiv, čini nas još jačim!“ izjavili su članovi sindikata nakon uspešno završene akcije. Na kraju, CNT se zahvalio i stanovnicima Saragose za podršku protiv Sodemase-par.

U ovom gradu dobijena su još i dva sudska postupka protiv preduzeća FCC. Tema je slična, samo što su ovoga puta u pitanju dva druga otpuštena iz preduzeća koje se bavi čistoćom grada. Jedan za drugim procesi su dobijeni i članovi sindikata su vraćeni nazad na posao. Naravno tužba se, po ko zna koji put vrtela oko uskraćivanja prava na sindikalno organizovanje.

U Granadi je takođe pokrenut konflikt protiv Vinči lanca hotela, a povodom otpuštanja radnika. Drug Manuel je otpušten u vreme bolovanja na koje je bio prinuđen da ode zbog nesreće koju je doživeo na poslu. Budući da je Manuel bio i član CNT-a, ovaj slučaj nije prošao „tek tako“, već je menadžment hotela uspešno navukao anarhosindikaliste sebi na vrat.

Sredinom ovog meseca pokrenuta je i kampanja protiv povećanja troškova studiranja. CNT svakako na ove namete ne gleda izolovano već ih konstantno stavlja u kontekst celokupnog državnog „balansiranja budžeta“, odnosno ukidanja socijalnih davanja koja kapitalizam sistematski sprovodi u celoj Evropi i šire.

I za kraj, CNT-ov Sindikat grafičkih radnika iz Madrida, uskoro će objavti kalendar za novu 2011. godinu. Među onima koji će dati svoje ilustracije, odnosno vizije za narednu godinu, naći će se i velika imena španske savremena alternativne umetnosti: Migel Brieva, Kiko Vicens, Huan Havier, Migel Baigel, Čezar Fernandez, Kiko Makaro i drugi.