Međunarodno udruženje radnika i radnica (MUR) izdalo je saopštenje vezano za najnovija dešavanja na severu Afrike. U daljem tekstu možete pročitati prevod.

Radnici Tunisa ustali su protiv diktature. I radnici, nezaposleni i student u Egiptu ustali su protiv Mubarakovog režima. Narod Egipta i Tunisa danas je primer i inspiracija radničkom pokretu celog sveta!

Još jednom je demonstrirana snaga običnog naroda da napravi promenu sopstvenim snagama. Međunarodno udruženje radnika i radnica (MUR), putem svog Sekretarijata, najstrože osuđuje svaku represiju nad onima koji protestvuju!

Mi nemamo iluzije o političarima koji trenutno kalkulišu i nadmeću se međusobno kako bi postali novi lideri Egipta. Oni će iskoristiti radnike i radnice kao topovsko meso kako bi se otarasili Mubaraka, ali jednom kada se dočepaju vlasti, oni će sprovoditi istu represiju i koristiti državne službe, vojsku i policiju kako bi Egipat ponovo učinili sigurnim mestom za kapitalizam i profit.

Ova mobilizacija može biti embrion i važno iskustvo za buduće borbe koje će ići korak dalje od jednostavne zamene starog diktatora navodnim novim “demokratskim” režimom koji u suštini nije ništa drugo do kapitalistička ekonomska diktatura. Da bi se taj korak učinio, neophodno je formirati zaista nezavisne i slobodne borbene sindikate koji će biti u stanju da dovedu u pitanje celokupan sistem eksploatacije i represije.

Radnička klasa nikada neće biti oslobođena eksploatacije sve dok se sami radnici i radnice ne budu organizovali i izborili sa kapitalizmom, a u korist sistema kojim će sami upravljati i koji će obezbediti istinsku socijalnu i ekonomsku slobodu i jednakost!

Živela međunarodna radnička solidarnost!
Protiv represije i eksploatacije!

Oslo, 5. februar 2011.
Sekretarijat Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR)