Uredbe Ministarstva poljoprivrede i trgovine koje regulišu isplatu subvencija po hektaru poljoprivrednicima još nisu objavljene, iako je setva već počela.

Obavezna registracija poljoprivrednih gazdinstava se završava 31. marta, međutim seljaci i dalje ne znaju da li ove godine išta mogu da očekuju od države, ni ko će imati prava na subvencije i pod kojim uslovima.

Većina poljoprivrednika nije mogla da čeka, već je i ušla u polja da završi prolećne radove.

"Ovo je sramota da se još uvek ne zna šta i kako treba da se isplati, evo proleće je tu, oni bacaju đubre i ništa niko ne zna", kaže ratar Jovan Jerkov.

"To su njihove političke igre međusobne, ali zbog toga seljaci ništa ne znaju, prepušteni su sami sebi", navodi Aleksandar Moldovan, poljoprivrednik.

Pokušaj smanjenja subvencija u Hrvatskoj, gde su i do četiri puta veće nego u Srbiji, završio se prošle nedelje blokadama puteva i protestima posle kojih je odluka o smanjenju povučena.

U Srbiji protesta izvesno neće biti jer su traktori već na njivama, međutim poljoprivrednici upozoravaju da ih svako odlaganje donošenja uredbi gura u dalju krizu.

"Taman je selo krenulo da se obnavlja, ali sada nije sigurna - sve se koncentriše u Beogradu i Novom Sadu - a sela su opustela", kaže Maja Janković, vlasnica zadruge.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine nisu mogli da daju informaciju kada će se predlozi uredbi naći pred vladom.

izvor