Treći sastanak mreže Balkan Student održan je 7. i 8. aprila u Sarajevu. Na sastanku su prisustvovale grupe: Sloboden Indeks (Skoplje, Makedonija), Sindikat obrazovanja ASI (Beograd, Srbija), Nezavisna studentska inicijativa Fakulteta muzičke umetnosti (Beograd, Srbija), Mi smo Univerza (Ljubljana, Slovenija) – kao potencijalna grupa-članica – i Inicijativa za studentski sindikat (Sarajevo, BiH), kao domaćin. Autonomni studenti (Rijeka), n’Solidaritet (Priština) i Studentski glas (Sofija) nisu mogli da prisustvuju ovom sastanku zbog nedostatka finansija, ali su aktivno učestvovali u njegovom pripremanju.

Balkan Student je mreža slobodarskih studentskih grupa koje se bore za besplatno (potpuno javno finansirano) obrazovanje, uz povećanje javnih izdataka za obrazovanje, za ukidanje Bolonjskog procesa i njegovu zamenu emancipatorskim obrazovanjem, utemeljenom na progresivnim idejama i kritičkom mišljenju, za ukidanje predstavničkih studentskih tela i njihovu zamenu direktno-demokratskom samoorganizacijom studenata, te za ostvarivanje potpune političke autonomije univerziteta, bez uplitanja države i tržišta rada.

Mreža je zvanično oformljena u aprilu 2011. godine i trenutno broji sedam grupa-članica iz svih delova Balkana, sa tendencijom ka daljem širenju. Balkan Student promoviše samoorganizovanje kao metod delovanja, te je organizovana na principima direktne demokratije i postoji kako bi ujedinila studente iz svih zemalja Balkana u borbi za besplatno obrazovanje da bi se tako ojačao pokret protiv komercijalizacije obrazovanja kroz koordinisane akcije, razmenu iskustava, solidarnost i uzajamnu pomoć.

Na trećem sastanku mreža Balkan Student je dodatno definisala svoju strukturu i isplanirala naredne zajedničke akcije i delovanje u okviru lokalne zajednice grupe-članice, te nastavak studentske borbe protiv neoliberalnih društvenih reformi koje uzimaju sve veći mah u balkanskim zemljama. Mreža Balkan Student sa svojim autonomnim grupama-članicama postaje znatno snažnija, i dalje nastavlja organizovano da se bori protiv komercijalizacije obrazovanja, te za kvalitetno i besplatno obrazovanje.

Naredni sastanak održaće se u Skoplju, u oktobru 2012. godine, u organizaciji nezavisnog studentskog pokreta Sloboden Indeks.

Jedan Balkan – Jedna Borba!

Mreža Balkan Student
13.04.2012.