Uoči protesta protiv novog Zakona o radu, koji su režimski sindikati tako bedno organizovali, direktori javnih preduzeća na jugu Srbije, partijski kadrovi, aktivno su vodili kampanju za Zakon i nastojali da na svaki način spreče radnike da dođu u Beograd.

Direktor niškog vodovoda, Dejan Andrejević (SNS), izdao je naredbu po kojoj su 17. jula 2014. na dan protesta protiv novog Zakona o radu svi radnici vodovoda morali tri puta da se upišu da su došli na posao (7:30, 10:30 i 13:30). Ta naredba izdata je samo za taj dan. Uprave javnih preduzeća u Leskovcu otišle su korak dalje u ovoj parodiji, pokušavajući da kroz spin-kampanju ubede neinformisane ljude da se Zakon o radu donosi u njihovom najboljem interesu.

Znamo da se zakoni donose u interesu kapitala, a kada kapitalu nije u interesu postojeći zakoni se ne primenjuju, dok država samo pogleda na drugu stranu. Tako južnokorejska „Jura“, koja za potrebe Fijata proizvodi elektroinstalacije za motorna vozila u dva pogona, u Nišu i Rači Kragujevačkoj, surovo eksploatiše radnike ne obazirući se na Ustav, a kamo li na Zakon o radu. U ovoj kompaniji, koja je u Srbiju došla za vreme službovanja Mlađana Dinkića, sindikalno organizovanje je u potpunosti zabranjeno, a radnici bivaju terani da rade bez prestanka, tako da prilikom odlaska u WC moraju da upišu kada su otišli i kada su se vratili, a šefovi ponekad „istražuju“ šta su tamo radili.

Decenijama se ne samo novac nego i mozgovi juga Srbije odlivaju u pravcu Beograda, ta tužna i bolna činjenica je ljudma na jugu više nego dobro poznata. Zato su bilbordi sa natpisom „Slavimo Beograd na vodi“ kojima se najavljuje još bogatiji i luksuzniji Beograd narodu legli kao šamar po sred lica. Ovi bilbordi su uklonjeni posle svega tri dana, jer se neko iz vlasti verovatno dosetio koliko su neprikladni i uvredljivi. Dok su bilbordi uklanjani prolaznici su se zaustavljali i sa odobravanjem pozdravljali to.

Radnička klasa juga Srbije se mora organizovati i boriti za bolje uslove života i rada, kao i prava koja su nam ukinuta iako nam odavno pripadaju poput sindikalnog organizovanja i osmočasovnog radnog vremena itd. Ili ćemo se boriti za sebe ili ćemo ceo život biti robovi i na kraju umirati u toj bedi.

Mi smo doneli odluku da se borimo. A ti?

Niška lokalna grupa
Anarhosindikalistička inicijativa (ASI)