Valjevo - Novinari valjevskog nedeljnika Napred ponovo su juče saslušani u lokalnoj policiji zbog krivičnih prijava koje je protiv njih podneo novi direktor i urednik Jovan Bugarski, potvrđeno je Beti u štrajkačkom odboru tih novina.

Na informativnim razgovorima bili su članovi štrajkačkog odbora Napreda novinari Slobodan Ćirić i Zoran Milovanović, kao i bivši dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik tog nedeljnika Stevan Ćirić, koji je u penziji od 2000. godine.

Bugarski ih je optužio u krivičnim prijavama da su na javnim protestnim skupovima, tokom štrajka, odavali poslovnu tajnu preduzeća i njega oklevetali.

Zbog postavljenja Bugarskog za direktora Napreda, na osnovu konkursa, ali mimo saglasnosti redakcije, svih 14 zaposlenih štrajkuje od 8. jula.

Novinar Ćirić izjavio je Beti da su krivične prijave "apsolutno neutemeljene i lako oborive", uveren da će ih opštinski javni tužilac odbaciti pošto policija proveri navode iz tih prijava.

Pozive za razgovor u policiji dobili su i predsednica štrajkačkog odbora Radenka Filipović, bivši direktor i urednik Olga Petrović, novinari Dragan Milovanović i Slađana Dimitrijević, fotoreporter Željko Emreković.
Na razgovor u policiju pozvano je i nekoliko zaposlenih u računovodstvu, koji poštuju rešenje direktora o minimumu procesa rada, ali ni oni ne primaju plate od početka štrajka.

Novog direktora Napreda postavila je, na predlog Socijalističke partije Srbije, skupštinska većina koju čine i Nova Srbija, Socijalistička narodna stranka, radikali, Pokret snaga Srbije i dva odbornika isključena iz PSS-a i Srpskog pokreta obnove.
Skupština opštine Valjevo ima 51 odbornika, a njih 23 iz opozicionih stranaka (Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, SPO i Liberali Srbije) bojkotuje rad lokalnog parlamenta od nastavka konstitutivne sednice, 5. novembra 2004. godine.