U proteklih nekoliko dana putem opskurnih desničarskih internet portala širi se lažna informacija o Anarhosindikalističkoj inicijativi (ASI) kao jednom od organizatora aktuelnih protesta protiv vlasti. Tu neistinu je ponovio i budući predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući u televizijskoj emisiji „Ćirilica“ 10. aprila ove godine.

Mi negiramo ove tvrdnje, ukazujući na činjenicu da je ASI organizacija sindikalnog, a ne ideološkog tipa. To u praksi znači da pripadnici našeg, kao i bilo kog drugog sindikata, imaju slobodu individualnog političkog delovanja, što ne implicira i uključenost same organizacije u dešavanja. Anarhosindikalistička inicijativa, kao organizacija, nije donela odluku o učestvovanju u protestima, niti je učestvovala u pokretanju i organizovanju ovih protesta.

Deleći ideale i nezadovoljstvo trenutnom situacijom u društvu sa većinom poštenih učesnica i učesnika protesta, smatramo da je neophodno usmeriti svo nezadovoljstvo u sam koren problema i povesti borbu protiv celokupnog sistema, države i kapitalizma. Ponavljamo da se ne sme dozvoliti da protest bude izmanipulisan u korist bilo vlasti bilo opozicije, bilo u korist represivnih državnih aparata.

Ujedinjeni i odlučni, organizovani bez vođa, na principima direktne demokratije, i odbijajući da se borimo protiv simptoma, udarićemo direktno u sistem. Samo ovakva praksa može stvoriti novo, slobodno i pravedno, samoorganizovano društvo u kome nećemo biti robovi.

Smrt državi i kapitalizmu!

Anarhosindikalistička inicijativa — Sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica