Bez straha, u borbu!


Prema podacima istraživanja iz 2017. godine ekonomski jaz između žena i muškaraca u Srbiji proteklih godina nastavio je da se drastično povećava! Žene u proseku imaju nižu zaradu od muškaraca (22%) i duplo više vremena provode baveći se se neplaćenim radom (4h). Čak i za obavljanje istog posla žene su u proseku značajno manje plaćene u odnosu na svoje kolege. Pored toga što su im primanja drastično manja u odnosu na muškarce, žene na poslu prolaze kroz veću torturu, prvenstveno od strane gazdi: nemogući uslovi za rad, povećano psihofizičko nasilje, seksualno zlostavljanje, ucena da ne smeju da ostanu u drugom stanju i sl.

Nažalost, nasilje nad ženama se ne završava u ekonomskoj sferi. Uprkos brojnim dostignućima našeg vremena, žene su, generalno gledano, i dalje u većoj meri žrtve i nasilja i seksualne zloupotrebe. Uprkos proklamovanoj privrženosti sistema idejama ravnopravnosti među polovima, jasno vidimo, čak i u tzv. najrazvijenijim državama sveta, da diskriminacija žena i patrijahalni obrasci nisu prevaziđeni. Da bi se žene istinski oslobodile iz okova patrijarhata potrebno je uništiti ovaj društveno-ekonomski poredak koji počiva na nejednakosti i koji, u svom interesu, održava i produbljuje diskriminaciju. Potrebno je uništiti KAPITALIZAM i DRŽAVU!

Iako je formalni zadatak liberalnih feminističkih organizacija, kao i određenih državnih institucija, postizanje rodne ravnopravnosti u kapitalizmu, činjenica je da ideja edukacije kao i raznorazni projekti, često finansirani od strane imperijalnih sila koje su i same zaslužne za pogoršanje položaja žena na ovim prostorima, ne mogu dovesti do suštinske pozitivne promene kada je položaj žena u pitanju. Takvu je promenu mogće postići jedino REVOLUCIJOM! Sve ostalo je ništa drugo nego preskupo plaćen kompromis sa kapitalističkim sistemom, bez ikakve realne dobiti za žene.

Prvi i najvažniji korak u borbi protiv patrijarhata i kapitalizma jeste samoorganizovanje radnica, studentkinja, nezaposlenih žena i ostalih pripadnica radničke klase kako bi se aktivno učestvovalo u klasnoj borbi gde god se sprovodi eksploatacija naših drugarica. Jedino na ovaj način možemo pobediti sistem koji je preplavljen lažima i nepravdom i istinski spoznati ono što zovemo SLOBODA!
Svima želimo borbeni i revolucionarni 8.mart!

Sekretarijat Anarhosindikalističke inicijative
Sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica