Kruševac - Situacija u Hemijskoj industriji "Župa" veoma je alarmantna, upozoravaju radnici iz Štrajkačkog odbora i Privremenog odbora Sindikata, koji su ovih dana bez ikakvih zaštitnih sredstava, golim rukama, skupljali iscurilu živu, koja je kanalima potekla prema Rasini. Uz živu, redarska dežurna služba je ovih dana izložena i opasnostima od drugih otrova, koji su nagrizli skladišta i počeli da izbijaju vani. Vatrogasna služba, koja danonoćno dežura, juče je na dojavu da je izbio požar, do mesta stigla za minut i po. Ispostavilo se da je to bila samo provera njihove sposobnosti za brza dejstva.

Predsednik Privremenog odbora Sindikata i Štrajkačkog odbora Srđan Miletić, član Odbora Zvezdan Kitanović i drugi iz Štrajkačkog odbora omogućili su nam juče da obiđemo sve pogone "Župe" i uverimo se koliko je situacija u fabrici koja se prostire na 50 hektara, alarmantna. Reč je, naime, o velikim količinama otrova, koji se čuvaju u dotrajalim pogonima, skladištima i drugim sudovima, gde nije urađen remont. Samo stoje prazni sudovi za hlor, koga od aprila ovde više nema.

Posle žive, radnici su morali, opet golim rukama, da zavrću ventil na bateriji za ksantate, koji je procureo na skladištu ovih opasnih hemikalija. Pokazali su nam skladište cink-sulfata koje obezbeđuje drvena stolarska stega. Ako ona pukne, ode sve u vazduh, kaže Zvezdan Kitanović. Radnici su nam pokazali i disulfate, koji se čuvaju pod vodom. Upozoravaju da će se situacija u narednih desetak dana, kad krenu mrazevi, još više pogoršati.

- Nama su vezane ruke. Mi niti možemo šta da učinimo, niti smemo da preuzmemo odgovornost za situaciju koja je u "Župi" veoma ozbiljna - kaže Srđan Miletić. On upozorava da je reč o više desetina hiljada tona otrova i drugih opasnih materija koje mogu da dovedu u pitanje ne samo opasnost građana Kruševca, nego i šireg regiona.

Radnici "Župe", a njih je na platnom spisku 1.216 nisu primili 14 plata. Fabrika je odmah posle sumnjive privatizacije cela ruinirana.
- Oko 500 tona ugljen disulfida, koji su lako zapaljivi, čuvaju se pod vodom. Tu su velike količine sumporne i sone kiseline, pa hipohloridi i druge opasne hemikalije, uskladištene u sudovima koji su u veoma kritičnom stanju - kaže Srđan Miletić.


Fazane pojeli pre trovanja

- U "Župi" je sve uništeno. Jedina investicija većinske vlasnice Violete Josifove bio je kavez za fazane. Sada ni fazana više nema, poklali su ih i pojeli, a ionako ne bi opstali među otrovima koji unaokolo isparavaju - kaže Srđan Miletić, predsednik Privremenog odbora Sindikata i Štrajkačkog odbora.