Smederevo - Bivši radnici "Ishrane" iz Smedereva, Stjepan Gajdoš (61) i Dragan Lukić (44), pokušavaju da se vrate na radna mesta već četiri godine, koliko traje sudski proces protiv direktora Ljubinka Jovanovića. Oni tvrde da im je Jovanović namerno dao otkaz zbog štrajka UGS "Nezavisnost", u kome je Gajdoš bio sekretar, a Lukić poverenik.

U aprilu i maju 2001. godine otpušteno je sedam štrajkača, iako je to zakonom zabranjeno. Posle obavljene kontrole, inspektor rada stao je na stranu Jovanovića, jer je tvrdio da štrajka nije ni bilo.
- Protiv mene je 4. aprila prošle godine Jovanović podneo krivičnu prijavu zbog navodne krađe sirovina i sredstava iz firme. Tadašnji načelnik SUP, njegov kućni prijatelj, poslao je policajce, koji su upali bez naloga, držali me u pritvoru tri dana i tukli me vezanog lisicama za sto, zbog čega sam morao da potpišem priznanje - rekao je Gajdoš. Zbog toga je osuđen na tri meseca zatvora, ali nijedna presuda do danas nije pravosnažna.

- U parničnom postupku dobio sam pravosnažnu presudu o vraćanju na posao, ali direktor je još uvek nije sproveo, lažno navodeći da se žalio na nju. Izvršni sudija Opštinskog suda Aleksandar Jocović odjednom je stao na stranu Jovanovića i potvrdio da je ovaj uložio žalbu, mada je ja nikad nisam video na sudu. Obojica su se ovde ogrešili o zakon jer u presudi piše da žalba ne odlaže izvršenje - izjavio je Gajdoš.

On je naveo da je po Zakonu o parničnom postupku na posao morao biti vraćen u roku od šest meseci. Taj rok je istekao 24. avgusta, a direktor je nepoštovanjem suda počinio krivično delo za koje sleduje zatvorska kazna od 1,5 do tri godine zatvora. Jovanović je i Lukiću dao otkaz zbog navodne krađe. Iako je u prethodne tri godine dobio tri oslobađajuće presude, Lukića uporno vraćaju na ponovno suđenje.

- Naši otkazi nisu jedini Jovanovićev greh. Između ostalog, u toku privatizacije "Ishrane", preuzimanjem akcija od strane beogradske firme "ITH", on je radnike zastrašivao otkazom ne bi li akcije prodali ovoj firmi. Po završetku privatizacije otkaz je dobilo 137 "neposlušnih" radnika" - tvrdi Lukić. Komentar na iznete optužbe dvojice bivših radnika nismo uspeli da čujemo od Jovanovića ni posle više pokušaja da sa njim stupimo u kontakt.


Prevario ih i advokat

- Pošto nismo imali para, pristali smo na ponudu jednog smederevskog advokata da nas zastupa besplatno, a da mu mi zauzvrat pomognemo oko izgradnje kuće. Iako smo na toj kući radili sve moguće poslove od proleća do jeseni, advokat nas je izigrao i uskratio nam pravnu pomoć - rekli su Gajdoš i Lukić.


Sudija svesno prekršio zakon

- Sudija Jocović je tvrdio da je Jovanović žalbu sudu podneo lično, a Jovanović da ju je poslao poštom, tako da su njihovi iskazi neusaglašeni. Pošto sudija odlično zna da žalba ne odlaže presudu, pitam se čime li ga je to Jovanović privoleo da se stavi na njegovu stranu i svesno prekrši zakon - rekao je Gajdoš i dodao da Jovanović sudske troškove ne plaća iz svog džepa, već na račun "Ishrane".

Izvor