Šezdeset anarhista i anarhistkinja okupiralo je 12. jula institut "Servantes" u Atini na jedan sat, u znak solidarnosti sa anarhistkinjama i anarhistima koje/i su nedavno uhapšene/i u Španiji i Italiji.

Osam anarhista i anarhistkinja, uhapšenih tokom masovnih policijskih racija koje su se u maju odigrale širom Italije, su i dalje u zatvoru u Italiji, osumnjičeni/e za udruživanje zarad subverzivne delatnosti. Anarhisti i anarhistkinje u Barseloni su 25. juna organizovali/e demonstracije u znak solidarnosti sa italijanskim drugovima i drugaricama. Tom prilikom ih je napala policija koja je tada uhapsila sedmoro demonstranata. Jedan od uhapšenika je i dalje u zatvoru.

Institut "Servantes" predstavlja inicijativu španske države koja za cilj ima širenje španskog jezika i kulture u inostranstvu. Anarhisti koji su okupirali zgradu u Atini istakli su baner na terasi zgrade, slali su faksove španskoj vladi i njenim ambasadama širom sveta. Tom prilikom su sa zgrade skinuli zastave Evropske unije i Španije i postavili crveno-crne anarhističke zastave.

Policija je okružila Institut, ali se povukla nakon što im je rečeno da se anarhistkinje i anarhisti neće povući dok se policija ne povuče. Okupacija je završena maršom kroz gradske ulice.

11. jula oko osamdeset anarhista i anarhistkinja je učestvovalo u protestu ispred španske ambasade u Atini, takođe u znak solidarnosti sa uhapšenim drugaricama i drugovima iz Španije i Italije.

Više informacija o pomenutim slučajevima je moguće naći na sledećim internet stranicama:Fotografije iz akcije u "Servantesu"
Fotografije iz akcije ispred španske ambasade u Atini
Informacije o bombi u Barseloni, navodno postavljenoj u znak solidarnosti sa italijanskim zatvorenicima (na engleskom jeziku)
Detaljne informacije o majskim racijama i hapšenjima u Italiji (na engleskom jeziku)