Pol Avrič, radikalni istoričar, 1931-2006.

Prošle nedelje je preminuo radikalni istoričar Pol Avrič. Imao je 74 godine. Pol Avrič je rođen u Njujorku 4. avgusta 1931. godine. Bio je priznati istoričar i profesor, autor mnogih knjiga koje su obrađivale teme iz anarhističke istorije, uključujući i knjige o neredima na Hejmarketu, o pokretu Moderne škole, Ruskoj revoluciji i zbirku intervjua sa američkim anarhistima pod imenom Anarhistički glasovi. Avrič je nominovan za Pulicerovu nagradu nekoliko puta, a 1984. godine osvojio je Filip Taftovu nagradu za istraživanje istorije radničkog pokreta.

Avrič je završio Kornli univerzitet 1952. godine, a doktorirao je na univerzitetu Kolumbija 1961. godine. Predavao na Kvins koledžu na njujorškom univerzitetu i na univerzitetu Kolumbija. Bio je Gugenhajmov stipendista 1967/68 i stariji stipendista Nešnl endouvment for hjumanitis fonda 1972/73.

Avrič je svoju disertaciju Ruska revolucija i fabrički komiteti objavio na Kolumbija univerzitetu 1961. godine. 1967. godine objavio je svoju prvu knjigu vezanu za istoriju anarhizma: Ruski anarhisti. Kasnije je objavio veliki broj knjiga koje su se bavile istorijom anarhističkog pokreta, uključujući Tragedija na Hejmarketu 1984. i Sako i Venceti 1991. Pišući o Avričevoj knjizi Kronštad 1921 za Njujork buk rivju Alasder Mekintajer je primetio da "(Avrič) na veoma detaljan način istražuje sve aktuelno dostupne fakte i koristeći te činjenice stvara materijal koji, u svojim brilijantnim delovima, staje rame uz rame sa Dojčerovim Naoružanim prorokom i Moše Levinovom Lenjinovom poslednjom borbom".

Kolekcija dokumenata Pola Avriča se nalazi u Kongresnoj biblioteci, kolekcija koja sadrži preko dvadeset hiljada dokumenata i publikacija o američkom i evropskom anarhizmu.

Ronald Kreig se opsetio Avriča ovog vikenda: "...Znam da će Polova druželjubivost ostati u sećanju svih koji su ga poznavali, kao što će njegova učenost biti zapamćena od strane svih koji su čitali njegove fenomenalne knjige. Svojim čitaocima je donosio izuzetne informacije. Možda je njegov najuzbudljiviji rad njegova knjiga Anarhistički glasovi, koja je bazirana na pažljivim, veoma dugim intervjuima sa stotinama ljudi."

Anarhistička izdavačka kuća AK Press je nedavno objavila novo izdanje Anarhističkih glasova.

Avričova Kolekcija u Kongresnoj biblioteci

IzvorNekrolog: Pol Avrič (1931-2006)

Pol Avrič je preminuo u Njujorku u jutro 17. februara 2006. godine nakon duge bolesti. Tokom perioda koji je proveo na razmeni studenata u SSSRu Pol je otkrio Kronštadsku pobunu i ulogu anarhista u Revoluciji. Na osnovu prikupljenih podataka je napravio nekoliko radova koji, iako kontroverzni, predstavljaju pinorske poduhvate.

Pol je bio iz jevrejske porodice koja je poreklom bila iz Odese, i bio je u prilici da ode na razmenu studenata u SSSR kao rezultat posete Nitike Hruščova Sjedinjenim Državama 1959. kada je tadašnji sovjetski lider ne samo lupao cipelom, već je i odobrio razmene studenata. Tamo je Pol otkrio Kronštadsku pobunu i ulogu anarhista u Revoluciji, dok je radio na svojoj disertaciji (Ruska revolucija i fabrički komiteti, 1961). Na osnovu prikupljenih podataka je napravio nekoliko radova koji, iako kontroverzni, predstavljaju pinorske poduhvate. Tada je stekao prethodno nepoznatu, ali dugovečnu privrženost i osećaj solidarnosti sa anarhistima pre kao ljudima, nego kao aktivistima.

I to je ono što je želeo da prenese svojim studentima u Kvins koledžu u Njujorku tokom svog aktivnog života, uprkos protivljenju, koje je postojalo u početku, univerzitetske uprave. Razvoj istorijskog proučavanja anarhizma u Sjedinjenim državama je nesumnjivo velikim delom zasluga "divnih priča čika Pola". I u to nema sumnje: on je voleo da priča sa ljudima, i hrabrio ih je da pričaju, i nije bio deo generacije koja je naučila da kombinuje istoriju, sociologiju i antropologiju. Takođe, mogao je bez problema da čita većinu evropskih jezika, uključujući i Ruski i Jidiš, što je njegovim radovima davalo određenu dubinu.

Pozabavivši se ruskim anarhistima, nastavio je svoj rad istorijom anarhističkog pokreta u Sjedinjenim državama. Taj posao je podelio na nekoliko tematskih celina: prvo Voltarina de Klejer, zatim Moderna škola inspirisana Franciskom Fererom, Čikaška tragedija iz 1886. godine, Sako i Venceti, Jevrejski anarhisti, imigranti i izbeglice. Njegov poslednji ključni rad je skupljanje na jednom mestu dvesta intervjua napravljenih tokom trideset godina, "izvor nemerljive vrednosti za buduće istraživače... ali usmena istorija ne može zameniti konvencionalnu istoriju, koja mora biti potvrđena pisanim dokumentima... Pamćenje često ima rupe, i greške mogu lako biti napravljene", zabeležio je u predgovoru Anarhističkim glasovima koji se sastoje od hiljada beleški i gigantskog indeksa. Omogućio je ovim "anonimnim" aktivistima da izbegnu zaborav, otvarajući put bezbrojnim istraživačkim radovima i refleksijama.


Pol Avrič je bio verni CIRA-in prijatelj i darežljivo je doprinosi njenim finansijama i kolekciji (nakon jednog od naših poslednjih sastanaka podržao je rusko izdanje Voljina i ponudio predgovor za njega). Bio je drag prijatelj mnogim starijim članovima našeg pokreta, često ih međusobno povezujući, učestvujući na njihovim skupovima, redovno ih posećujući - i posmatrajući kako se rastaju sa svojim životima, jedan po jedan. Bez njega mnogo onoga što se o našem pokretu pamti bilo bi izgubljeno.

Marijana Enkel, Centre International de Recherches sur l'Anarchisme (CIRA)

IzvorIzabrana bibliografija:

 • The Russian Anarchists, Princeton University Press, 1967.

 • Kronstadt 1921, Princeton University Press, 1970.

 • Russian Rebels, 1600-1800, Schocken, 1972.

 • (Editor and author of introduction) Peter Kropotkin The Conquest of Bread, Allen Lane, 1972.

 • (Editor and author of introduction) Peter Kropotkin, Mutual Aid, a Factor of Evolution, Allen Lane, 1972.

 • (Editor) The Anarchists in the Russian Revolution, Cornell University Press, 1973.

 • An American Anarchist: The Life of Voltairine de Cleyre, Princeton University Press, 1978.

 • The Modern School Movement: Anarchism and Education in the United States, Princeton University Press, 1980.

 • (Author of introduction) Voltairine De Cleyre, The First Mayday: The Haymarket Speeches, 1895-1910, Libertarian Book Club, 1980.

 • The Haymarket Tragedy, Princeton University, 1984.

 • Bakunin & Nechaev, Freedom Press, 1987.

 • Anarchist Portraits, Princeton University, 1988.

 • Sacco and Vanzetti: The Anarchist Background, Princeton University, 1991.

 • Anarchist Voices: An Oral History Of Anarchism in America, Princeton University, 1996.