Beograd - Od polovine marta hleb će poskupeti u proseku za četiri dinara, najavili su iz Beogradske pekarske industrije.

U Ministarstvu trgovine kažu da je poskupljenje nije opravdano i nadaju se da do poskupljenja neće doći. Beli hleb “sava” će umesto 26 dinara koštati 30 dinara, najavljuje Boško Vidojević direktor BPI: „Razlozi za poskupljenje su jednostavni. Hleb je od 2001. poskupeo 30 odsto, a energenti i ostalo od 100 do 300 dosto, tako da nema nikakvog ekonomskog osnova da cene hleba miruju na ovom nivou“.

Pekari zloupotrebljavaju stabilnu tražnju za osnovnom životnom namirnicom, kažu u Ministarstvu trgovine i podsećaju da pekari nisu smanjili cenu hleba kada je cena brašna pala sa 20 na 10 dinara: „Kada je formirana ova cena, 25-26 dinara za veknu hleba, cena brašna bila je 20 dinara. Danas je brašno 13, 14 dinara što jasno pokazuje, s obzirom da brašno učestvuje u ceni sa 60 posto, da nema ekonomske logike da dođe do rasta cena. Cena brašna je bila 10 dinara i tvrdim da je u proteklih godinu dana pekarska industrija bila jedna od najprofitabilnijih delatnosti u našoj zemlji“, tvrdi Srđan Srećković pomoćnik ministra trgovine.

Cene hleba se slobodno formiraju tako da Ministarstvo trgovine ne može da naredi da hleb ne poskupi. Jedino tzv. narodni polubeli hleb neće poskupeti i cena će mu i dalje biti 18 dinara.

Poskupljenje hleba možda i ne bude veliki udar na kućni budžet ako svi prodavci budu sledili primer za sada samo pojedinih trgovaca koji su smanjili cene mesa i šećera. Ipak, kad dođu na kasu građani ne primećuju da išta u njihovoj korpi pojeftinjuje, a na poskupljenja su već oguglali i ništa ih ne iznenađuje, pa ni poskupljenje hleba.

Ministar finansija Mladjan Dinkić očekuje da će pekari uzeti u obzir i martovsko sniženje cene benzina za dva do dva i po dinara: „Svakako da ovo pojeftinjenje goriva mora da se ukalkuliše pri odredjivanju svih drugih cena i u prehrambrenoji i u drugim granama industrije. I pekari treba da uzmu u obzir. Ono što ne smemo da dopustimo, a pre svega to ne sme da dopusti Ministarstvo tvgovine, jeste da se bilo ko monopoloistički ponaša“.

I pored najave poskupljenja hleba i očekivane više cene struje u aprilu, ministar finansija ostaje pri proceni da će ove godine inflacija biti jednocifrena. Ministarstvo trgovine sa svoje strane poslalo je inspekcije po prodavnicama, kako bi, sprečili visoke marže zbog kojih je najčešće cena hrana nerealno visoka.

Izvor