Oko 200 studenata, posle sukoba sa policijom, zauzelo je jedan od najelitinijih pariskih fakulteta. Jasno je da protesti protiv novog zakona o radu, koji omogućava gazdama da lakše otpuste mlade radnike, postaju sve radikalniji.

Studenti su jurišali na College de France, jednu od najpoznatijih obrazovno-istraživačkih institucija u Francuskoj, bacajući kamenice na policiju koja je pokušala da ih razbije suzavcem.

Desetine studenata zabarikadirale su se unutar zgrade fakulteta dok su se ostali sukobljavali sa policijom na ulicama. Oni zahtevaju da premijer, Dominique de Villepin, odmah ukine mere kojima pokušava da smanji visok stepen nezaposlenosti među omladinom. Četvrtina francuske omladine je nezaposlena, a ta cifra dostiže i 50% u siromašnim predgrađima.

De Villepin insistira da je jedini način da se smanji nezaposlenost među omladinom olakšati otpuštanje radnika mlađih od 26 godina. On očekuje da će zbog toga poslodavci radije uzimati mlade radnike jer ih mogu otpustiti u svakom trenutku.

Sinoć su studentske organizacije, žuti sindikati i socijalistički politikanti apelovali da vlada povuče ovaj plan, neki su čak molili Širaka da interveniše. U međuvremenu se naštavlja studentski štrajk na više od polovine od 88 francuskih univerziteta. Stotine studenata su se sinoć okuple ispred medicinskog fakulteta da bi se dogovorili o planu akcije, pre nego što su zauzeli College de France. Hiljade su blokirale puteve širom Francuske tokom današnjih uličnih demonstracija.

Studetni koji su zauzeli College de France zahtevaju da vlada odblokira univerzitet Sorbonu, koja je zatvorena od Subote, kada je žandarmerija suzavcem i palicama isterala oko 600 studenata koji su zauzeli fakultet i držali ga tri dana. Odluka je na premijeru Dominiku de Vilepinu

Izvor


Nove informacije: (16.3)
Lakše do posla, ali i do otkaza

Pariz - Stotine studenata marširalo je ulicama Pariza i drugih francuskih gradova protestujući zbog novog zakona koji olakšava zapošljavanje, ali i otpuštanje mladih radnika. U Parizu je tokom sukoba sa studentima povređeno pet policajaca. Ispred Sorbone, u srcu Latinske četvrti studenti potpomognuti nastavnicima, radnicima, pripadnicima sindikata i Komunističke partije uzvikivali su slogane "nismo topovska hrana", i "nismo gazdino mlado meso".

Kako javlja agencija Frans pres, policija je privela sedam osoba. Demonstranti su vadili kamene kocke sa trga Sorbone, simbola pobune studenata iz maja 1968, i bacali ih na policiju koja je uzvratila suzavcem. Od 84 francuska javna univerziteta više od polovine ostalo je potpuno ili delimično zatvoreno zbog studentskih blokada, tvrde u Ministarstvu narodnog obrazovanja.

Sorbona, deo Univerziteta Pariz, ostala je zatvorena nakon što je policija upotrebila suzavac kako bi isterala oko 300 studenata. Univerzitetske vlasti su saopštile da je zauzimanje zgrade uzrokovalo štetu čiji je procenjeni iznos između 600 hiljada i 1,2 miliona dolara.

Zakon u kojem vlada vidi ublažavanje krize visoke nezaposlenosti, uglavnom među marginalizovanom omladinom u predgrađima, protivnici smatraju korakom dalje u degradaciji prava na zapošljavanje i socijalnu pomoć. Protivljenje zakonu, čiji je cilj ohrabriti firme da angažuju mlade sa malo ili nimalo iskustva, suočilo je premijera Dominika de Vilpena sa možda najvećom krizom otkako je preuzeo dužnost pre deset meseci. Francuski predsednik Žak Širak pružio je "punu i bezrezervnu podršku" premijeru.

Parlament je prošle sedmice aminovao zakon prema kojem poslodavac može da zaposli mlađe od 26 godina na dve godine probnog rada, ali bez obaveze da ih nakon toga primi u stalni radni odnos. Poslodavac takođe može da raskine ugovor bez obaveze da opravda svoju odluku.

Izvor


Nove informacije: (16.3)
Studenti ne odustaju od osvajanja Sorbone

Francuski premijer Dominik de Vilpen održao je juče hitan sastanak kabineta tražeći rešenje za krizu nastalu zbog izmena u zakonu o zapošljavanju.

Protesti studenata, koji su se u utorak uveče sukobili sa policijom u pokušaju da ponovo osvoje zgradu Sorbone, najveći su test za De Vilpenovu vladu. Ako dođe do radikalizacije protesta, što najavljuju studentski lideri, De Vilpen bi mogao da se oprosti od pobede na predsedničkim izborima, zakazanim za narednu godinu.

Dve trećine fakulteta štrajkuje zbog izmena zakona koji poslodavcima omogućavaju da mlađe od 26 godina zapošljavaju na test period od dve godine i otpuštaju ih bez objašnjenja. Agencija Rojters prenela je da je u utorak uveče u Francuskoj protestovalo više od 40.000 studenata. Uhapšeno je najmanje deset studenata, a novi protesti su zakazani za četvrtak i subotu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da čak 60 odsto Francuza ne podržava novu politiku zapošljavanja.

Izvor

Nove informacije: (16.3)
Nedovršeni "šezdesetosmaši"

Sorbona je bila i ostala simbol protesta francuskih studenata još od daleke 1968. Juče su se dešavale daleko blaže stvari, sukob je na evidentno nižem nivou, ali je ipak sukob, pa bi studenti rado da ponovo osvoje Sorbonu, koju je policija od petka ispraznila od bundžija.

Tako je bilo i u ponedeljak tokom noći. S jedne strane kordoni policije, u punoj "odbrambenoj" spremi, s štitnicima od pleksiglasa, gumenim palicama i dimnim bombama, s druge strane, studenti naoružani odlučnošću da premijeru pokažu koliko im se ne dopada njegov predlog da im se za prvi posao ponudi ugovor na osnovu kojeg brzo i bez objašnjenja mogu ponovo na ulicu.

Nekoliko hiljada mladih okupilo se prekjuče na trgu ispred zatvorene Sorbone, protestujući protiv novih predloženih zakonskih mera, noseći, ali i ispisujući po okolnim zidovima parole, među kojima su bile: "Mi smo nedovršeni šezdesetosmaši", "Živeo komunizam", "Ustanak - smrt policiji".

Nerede su iskoristile i neke manje grupacije, pa su se, na kratko, sukobili anarhisti i pripadnici ekstremne desnice.

Strpljivost policije trajala je prekjuče sve do nešto blizu ponoći, a onda su ponovo proradili suzavci, najupornijih preostalih nekoliko stotina učesnika protesta se razbežalo i ulice su ubrzo opustele. Do sledećeg dana.

Jedan policajac teško je povređen, devetoro ostalih lakše, a isto toliko - devetoro, najmilitantnijih učesnika protesta je privedeno.

Na održanom redovnom ministarskom savetu predsednik Francuske Žak Širak, koji se do sada uglavnom nije izjašnjavao, juče je javno dao punu podršku predloženim zakonskim merama premijera.

Juče se ispred Sorbone, okupila manja grupa studenata, s kontraparolama, tražeći da vrata fakulteta budu otključana, i da konačno mogu da počnu normalno da uče i rade. Želja im se neće ispuniti, jer će fakultet ostati zaključan bar do sledeće nedelje.

Galerija fotografija

Izvor