U Grčkoj je u sredu održan generalni štrajk čiji je povod kako sindikati navode, odbijanje banaka da potpišu granski kolektivni ugovor i daju pristojne povišice zaposlenima, iako su u prošloj godini grčke banke ostvarile enormne hiperprofite koji kod pojedinih banaka dostižu i 100 odsto. Veliko nezadovoljstvo zaposlenih je izazvao i predlog Asocijacije poslodavaca da zaposlenima u ovoj godini daju povišice od svega 2,8 procenata i minimalnu platu od 591 evro, iako je zvanična inflacija znatno veća, bar četiri odsto. Troškovi života rastu vrtoglavom brzinom i iznose skoro 2500 evra za četvoročlanu porodicu, a kompanije istovremeno ostvaruju značajne poraste profita.

Zbog generalnog štrajka saobraćaj je juče u Atini i drugim gradovima bio potpuno paralisan. Štrajkovali su lučki radnici, zaposleni u zdravstvu i na državnoj radio televiziji. Nisu radili ni novinari. Banke, poreske uprave, socijalna osiguranja, opštine, vodovod, elektroprivreda i telekomunikacije su obavljali samo minimum radnog procesa. Škole su bile zatvorene. Železnica i nacionalni avioprevoznik Olimpik su obavljali samo jedan let po destinaciji.

Sindikati su održali velike mitinge u centru Atine.

Izvor

Napadnuto Ministarstvo rada

Juče je u Grčkoj održan Generalni štrajk u vezi sa radničkim zahtevima. Sindikalci javljaju da je 90 % zaposlenih u javnom sektoru i 70 % onih u privatnom sektoru bilo u štrajku.

Dok su se različite demonstracije dešavale širom Atine, u brzoj akciji preko 200 anarhista je napalo zgradu Ministarstva rada kamenjem i kantama crvene farbe, lomeći sve prozore u prizemlju zgrade i neke na prvom i drugom spratu, uzvikujući parole. Nakon toga su svi zajedno odmarširali ka trgu Monastiraki.

U blizini trga Kumunduru jeda osoba je uhapšena.

Tekst i fotografije

Izvor