Beograd - Povećanje cene električne energije od 1. aprila u proseku za 15 procenata ugroziće projektovanu jednocifrenu stopu inflacije, koja bi već u aprilu mogla dostići polovinu predviđene stope, ocenili su juče ekonomisti. Direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac rekao je da će to povećanje uticati na rast cena na malo u aprilu između 0,8 i jedan odsto.

"Ako bi se racionalno poslovalo u javnim preduzećima, struja uopšte ne bi trebalo da poskupi, već bi se kroz racionalizaciju nadoknadilo poskupljenje, a moglo bi se govoriti i o pojeftinjenju", smatra Kanjevac. On je kazao da poskupljenje električne energije ima i psihološki efekat, jer kada struja poskupi, svi podižu cene.

Vladana Hamović, ekonomista, smatra da će poskupljenje struje za domaćinstva od 11,8 procenata imati veći uticaj na stopu inflacije nego poskupljenje za privredu od 20 procenata. Poskupljenje električne energije od 11,8 odsto moglo bi da utiče na aprilsku inflaciju sa oko 2,2 procenta, kazala je ona i dodala da će se najveći udar poskupljenja struje osetiti u aprilu. Hamovićeva je ukazala da će poskupljenje struje znatno ugroziti projektovanu stopu inflacije, "tako da bi u aprilu već mogli da stignemo do polovine projektovane stope inflacije".

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević je rekao da će ovogodišnja inflacija od 15 odsto biti posledica pogrešne ekonomske politike vlade, koja za sada nema nijednu pravu meru za obuzdavanje previsoke javne potrošnje koja uzrokuje da inflacija premaši plan, uz najavljeno poskupljenje struje i još nekih proizvoda. Kovačević je naglasio da je "šteta" što vlada "ni ne razmišlja o posledicama" koje će imati probijanje inflacije iznad jednocifrene i dodao da se očekuje da vlada okrivi samo guvernera Radovana Jelašića, iako je NBS usamljena u pokušaju da oslabi inflaciju i ne raspolaže mehanizmom kojim bi sama uspela da je obuzda. "Nedavno je gospodin Dinkić pominjao milijardu dolara investicija u javne projekte", zaključio je Kovačević, ističući da je svaki vid javne potrošnje tražnja na tržištu koja takođe podstiče rast cena na malo.

Ministar trgovine Bojan Dimitrijević izjavio je juče da je najavljeno povećanje cene struje već u decembru uračunato u planiranu stopu inflacije.


Izvor