I dok u Francuskoj traju protesti miliona protiv novog zakona o zapošljavanju, prošle nedelje je 5000 ljudi protestvovalo u Madridu protiv novih reformi španskog zakona o zapošljavanju. U subotu 1. aprila anarho-sindikat CNT, španska sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica, je održao demonstracije, a radnici su došli autobusima iz čitave zemlje da bi na njima učestvovali. Kao i demonstranti u Francuskoj, učesnici su se protivili predlogu novog zakona o zapošljavanju. Predlog podrazumeva smanjenje otpremnina, olakšava grupno otpuštanje i povećava moć agencija za privremeno zapošljavanje - koje sada pokušavaju da uđu u sektore poput javne administracije i građevine. Demonstranti su, pre svega, bili suprotstavljeni činjenici da svaka nova reforma omogućava gazdi da sve više određuje radnička prava.

Na kraju protesta različiti govornici iz sindikata su potcrtali poruke demonstracija. Aludirajući na nedavna dešavanja na političkoj sceni, primirje koje je proglasila baskijska ETA i mogućnost iznalaženja mirnog rešenja je pozdravljeno, ukazujući na to da su metodi te grupe strani anarho-sindikalizmu, čiji je teren borbe radno mesto i ulice, u odbrani prava radnika i radnica i demaskiranju nepravdi. Osuđen je zastrašujući broj smrti koje su rezultati povreda na poslu, te je stoga ukazano da reforme koje teže deregulaciji i uklanjanju zaštita mogu samo oslabiti mere za izbegavanje radničkog krvoprolića.

Nakon govora usledio je koncert. Organizatori su generalno bili zadovoljni protestom, i otišli su sa ojačanom željom da nastave kampanju protiv reformi koja je pokrenuta pre nekoliko nedelja. Ovaj protest je bio jedna od akcija na nacionalnom nivou koje se održavaju u sklopu te kampanje.

Akcije su već najavljene tokom aprila u različitim španskim gradovima, i 1. maja - međunarodnog dana radnika i radnica - CNT će opet biti na ulicama, ovaj put sa demonstracijama širom zemlje, da bi demaskirao još jedan pravni manevar koji teži uništavanju radničkih prava sa ciljem dizanja profita gazdama.

Fotografije sa protesta

Diskusije o demonstracijama i više informacija na engleskom jeziku na LibCom forumima.

Izvor