Ove subote (22. aprila) obeležiće se kraj prvog meseca neprekidnog štrajka radnika najvećeg lanaca španskih supermarketa Merkadona u Barseloni.

Sukobi su otpočeli kada su otpuštena tri člana anarho-sindikalističkog CNT-a, što je bio vrhunac kampanje zastrašivanja koju je kompanija vršila protiv sindikalno organizovanog radništva u Merkadoni. I pre nego što je proglašen štrajk kompanija je dovela štrajkbrehere, da bi preduhitrila akcije svojih radnika. Tog trenutka zaposleni su stupili u štrajk koji je u početku bio proglašen na deset dana, a koji je zatim prerastao u neprekidan štrajk.

Zahtevi štrajkača su sledeći:

  • Vraćanje na posao otpuštenih radnika
  • Isplaćivanje nadoknada za obavezne polusatne pauze
  • Primenjivanje propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu
  • Prekidanje maltretiranja radnika
  • Priznavanje CNT-a i njegovih delegata
  • Garantovanje sigurnosti posla

Održavaju se svakodnevni protesti ispred samih supermarketa u Barseloni i ispred preko 960 prodajnih objekata Merkadone širom Španije, kao i drugih sedišta firme, poput onih u Valensiji, gde članovi CNT-a pokušavaju da prošire štrajk. Isto tako, u centru Barselone je održano više demonstracija da bi se javnost obavestila o štrajku. Protesti ispred supermarketa su više puta nasilno napadani od strane policije i privatnog obezbeđenja Merkadone.

CNT traži hitnu novčanu pomoć za štrajkače, od kojih mnogi nemaju špansko državljanstvo i koji bivaju sve ugroženiji trenutnom situacijom. Usled visokih troškova života u Barseloni potrebno je najmanje 18.000 evra mesečno da bi štrajk istrajao.

Bankovni podaci za slanje donacija su sledeći:

Španija: 2100 (La Caixa) - 1183 - 35 - 0100505773
Evropa: IBAN: ES08 2100 1183 3501 0050 5773
Ostatak sveta: BIC (Swift): CAIXESBBXXX 2100 1183 3501 0050 5773

Za više informacija o štrajku, na španskom, posetite: www.cnt.es/mercacoso/ i http://barcelona.cnt.es