Beograd - Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta M, namerava da kupi "Ce market", a vlasništvo nad 51,5 odsto ove trgovinske kuće, prema nezvaničnim informacijama, koštalo bi ga oko 30 miliona evra.

Branko Pavlović, konsultant Udruženja akcionara "Ce marketa", kaže da je cena po kojoj će Mišković kupiti 102.000 akcija, odnosno udela malih vlasnika učlanjenih u ovo udruženje, poslovna tajna. Ipak, prema nekim najavama, Delta M će akciju plaćati po 300 evra. Pavlović je rekao da su vođeni pregovori sa više strateških partnera, ali da je Delta M dala najbolju ponudu.

"Pregovarali smo i sa 'Merkatorom' i 'Ašmorom', koji su prošle godine dali ponude za preuzimanje akcija 'Ce marketa'. Kontaktirali mo i trećeg ponuđača 'Primer Ce', koji je osnovao Radulović, ali on nije bio zainteresovan zato što ima planove da Milan Beko dokapitalizuje 'Ce market', kaže Pavlović. On je dodao da ovu prodaju ne može da zaustavi Trgovinski sud koji je uveo privremenu meru zabrane prometa akcijama "Ce marketa" zato što su akcionari sa 51,5 odsto akcija osnovali ortačko društvo. Reč je o potpuno novoj firmi KPACM. Da podsetimo da su istu stvar uradili i akcionari "Simpa", koji su kroz udele napravili fabriku mineralne vode "Vlasinka", poznatu po vodi "rosa".

Da podsetimo, Delta je pre godinu dana kupio "Pekabetu". Na pitanje da li ova transakcija može da se pravno ospori, Pavlović podseća da su akcije privatna svojina sa kojom njeni vlasnici raspolažu kao sa bilo kojom drugom. "Mi smo stvorili pravni osnov ugovorom između Delte i akcionara kojim omogućavamo da svako ko je član ortačkog društva može da proda svoje udele Delti. Ova kompanija se obavezala da do 15. septembra svima koji joj se obrate za prodaju svog udela garantuje isplatu", precizira Pavlović.

U Delta kompaniji nismo uspeli da dobijemo potvrdu ove informacije, ali, prema našem izvoru, ekipa advokata ove kompanije već uveliko radi na pravnoj realizaciji kupovine "Ce marketa". Miroslav Mišković i 30 predstavnika Udruženja akcionara danas bi trebalo da odu u "Ce market" na razgovor sa direktorom Slobodanom Radulovićem.