Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Ned 14 of Jul, 2024 [05:29 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 690 onlajn korisnika

Forum: Domaći revolucionarni pokret

Forumi->Domaći revolucionarni pokret->Paranoja

rata
rata
posts:201
4 zvezde
Paranoja


Kada sam, usled autoritarnih metoda delovanja web mastera, pre sada više ne tako skorog vremena, odlučio da prestanem sa učestvovanjem na forumima web sajta Kontrapunkt, sajta u čijem sam stvaranju i slavnim danima aktivno učestvovao, bio sam ubeđen da me ništa više neće naterati da na internetu, i u kontekstu koji nije isključivo sprdajući, na bilo koji način dolazim u kontakt sa istim. No, kako to obično biva, splet okolnosti me je prisilio da promenim mišljenje.

Naime, jedan od mojih obaveštajaca je svoju dužnost obavio u smislu ukazivanja na neobičan tekst anonimnog autora (izvesnog "Tihog"), koji se pojavio na toj, sada veoma tužnoj, internet prezentaciji.

Tekst kreće od, na svaki način, izuzetnog uvoda koji nam pojašnjava korišćenje tzv. CC licence, odnosno razloge zbog kojih je ona korišćena na određenim prilozima na pomenutom sajtu, i razlozima zbog kojih ona u ovom, za "Tihog" problematičnom, slučaju nije iskorišćena.

Naime, anonimni "Tihi" nam u eruditskom maniru pojašnjava razlog odsustva CC licence na tekstu o Tarhanu: "... jer nisam hteo da ograničavam distribuciju teksta na ma koji način ..." Već tada je bilo jasno da postoji jasno nesaglasje između početka tog teksta i onoga, za šta sam pretpostavljao da će mu biti kraj. Naime, bilo je jasno da će uslediti salva maloumno-paranoidnih teza koje za cilj imaju da dokažu lopovsku, "takmičarsku" praksu, suštinu i generalni stav ni manje ni više nego celokupnog ASI-ja, organizacije koja samo u svojoj beogradskoj grupi ima dvocifren broj članica i članova. To se, daljim čitanjem teksta, pokazalo kao tačno - čime je i sama kontradikcija postala jasna svakom/j onome/j koji/a je obdaren/a malo visprenijim umom: ukoliko licenca koja podrazumeva navođenje izvora nije postojala na preuzetom tekstu, zašto je onda problem to što je taj tekst preuzet bez navođenja izvora? Čemu pisanje čitavog jednog pamfleta protiv ASI-ja?? Čemu toliki utrošak energije? Jasno, odgovor na ova pitanja je mnogo dublji i zahteva intenzivnu, i za naš pokret potpuno besplodnu analizu psihičkog stanja nekih virtuelnih aktivista. Ono što želim je da ukažem na nekoliko informacija koje mogu ne neobično jednostavan način pojasniti ovu, u globalu jasnu, situaciju. Jer, i pored nekakvog nemuštog pozivanja na vrhunsku vrednost prenosa te bitne informacije, jasno je da se "Tihi" mnogo više zabrinuo oko svojih kopirajt prava nego oko Tarhanove sudbine. Što govori dovoljno o njemu i sajtu na kome obitava.

Dakle, nakon zaključivanja da je "našim" postupcima (odnosno, pridržavanju činjenici da licenca nije postavljena na tekst, te stoga nije postojao zahtev da se izvor navede) primoran da napiše svoju upola žalopojku, upola paškvilu, Tihi nastavlja besneći nad činjenicom da izvor preuzetog teksta ... nije naveden.

Sada je potrebno ukazati na nekoliko činjenica:

1) Sajt inicijativa.org, iako u poslednje vreme preko interneta češće pominjan, još uvek nije zvanično pušten u rad - dakle, naš sajt je i dalje (ne još zadugo!) u fazi testiranja. Svako ko naš sajt prati mogao je do tog saznanja doći veoma lako, putem vesti iz centralne kolone, kao i uz pomoć informacija koje su distribuirane kroz forume i kroz shoutboxa.

2) Jedna od stvari koja unutar našeg Informatičkog tima još uvek nije odlučena, i koja će biti nužna pre puštanja sajta u zvaničan rad, je način prenošenja vesti sa neanarhističkih medija. Svako ko prati rad na našem sajtu može da uoči činjenicu da se većina vesti na sajtu preuzima sa drugih, uglavnom neslobodarskih, medija i da u najvećem broju slučajeva nije naveden izvor - tekstovi iz dnevnih novina, sa televizija ili sa internet portala su otrebljene svakog pominjanja izvora. Pitanje kopirajta je tu bitno (budući da ne želimo da pružamo jeftine izgovore za skidanje našeg sajta sa interneta), i naš InTim će ispitati pravne posledice različitog pristupa prenošenja informacija pre donošenja konačne odluke na koji način će se te informacije prenosti (uključujući i napomenu o izvoru teksta). Do tada, informacije koje šaljemo u virtuelni etar su potpuno slobodne, uključujući i odsustvo izvora koji su, kao i u slučaju nesrećnog Kontrapunkta, uglavnom bazirani na autoritarnim kopirajt licencama.

3) Kako se na početoj strani naše web prezentacije ukazuje svi podaci sa našeg sajta su dostupni pod jednom značajno slobodarskijom licencom koja ne sadrži taj egocentrični zahtev za navođenjem izvora. Drugim rečima, sve stvari sa našeg sajta je moguće preuzeti, distribuirati i modifikovati isključivo pod uslovom da sadržaj ostane isti takav - dakle slobodan za dalju distribuciju i modifikaciju. Shvatajući besmislenost pokušaja merenja individualnoj značaja u stvaranju nečega odlučili smo se za potpunu slobodu. Zato je potpuno idiotska bilo koja aluzija o nekoj našu navodnoj nameri preuzimanja na sebe zasluga za "tuđi" rad (čiji?, osobe koja je pisala knjige iz kojih je "Tihi" naučio engleski ili osobe koja je bila naterana da "Tihog" neuspšno pokuša da nauči da piše naš jezik? To će ostati večna i nerazjašnjena misterija).

4) Moj komentar koji stoji ispod vesti o Tarhanu je napisan sa shvatanjem da, nažalost, i dalje veliki deo popuacije koja prati rad na našem sajtu prati i pomenuti bućkuriš "Kontrapunkt", tako da sam smatrao da je razumljivo da je tekst preuzet odatle, te sam se na to shvatanje nadovezao, ukazujući i na intervju koji se na istom sajtu nalazi.

Prosto je neverovatna preciznost kojom je ovaj slučaj od strane nepoznatog "Tihog" analiziran, on je uspeo da pronađe i sve opismenjivačke zahvate na "njegovom" tekstu! Da ne znam drugačije, pomislio bih da taj čovek nema šta da radi u životu.

Ideja da će njegova baljezgarija izazvati buru (makar i u čaši vode) na lep način opcrtava strukturu ličnosti koja stoji iza zbunjujućeg nadimka "Tihi", i na neobično slikovit način ukazuje na lične ponore koje ispituju neki ljudi bliski Kontrapunktu.

Za sve ostalo što bilo kome nije jasno, pre javnog brukanja na način sličan načinu "Tihog", postoje ovi forumi, gde sve moguće nejasnoće možemo razjasniti, samo ako se pita.

Zdravlje, Anarhija i Kolektivizam

Rata

  korisnik je offline
u: Čet 06 of Oct, 2005 [01:21 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 23835

Posted messages

autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Re: Paranoja
u: Čet 06 of Oct, 2005 [10:18 UTC] ocena: 0.00
Ja mislim da bi tebi bilo bolje da radis korisne stvari i zavrsavas odredjene poslove koje si odavno trebao da zavrsis, nego da se preko interneta prepucavas sa kojekakvim besposlenim kretenima.

Manje sranja, vise rada.


autor poruka
ikonoborac
ikonoborac
posts:17
3 zvezde
korisnik je offline
Re: Paranoja
u: Čet 06 of Oct, 2005 [11:41 UTC] ocena: 0.00
Pridružujem se komentaru druga Hala, mada ne u tako oštrom tonu... Generalno, mislim da im je trebalo odgovoriti, ali u kraćoj formi i krajnje službeno, bez ulaženja u shizoanalizu Kontrapunkta.
Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.10 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.84MB ]   [ 111 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 0.74 ]