Svim Sekcijama i prijateljima MUR, međunarodnom anarhističkom i anarho-sindikalističkom pokretu: ovo je apel za solidarnost sa drugovima u supermarketima Merkadona, u Španiji, koji su u neprekidnom štrajku već dva meseca.

Ovaj štrajk se odlikuje određenim osobinama koje CNT nije imala mnogo godina. Merkadona je veliko preduzeće, veoma represivno i moćno, i preduzeće koje se neće dvoumiti oko primenjivanja nasilja prema sindikatu i našim drugovima: već je došlo do nekoliko napada policije na štrajkačke, dok je drugovima i njihovim porodicama prećeno smrću i t.d.

Ovi radnici demonstriraju primer anarho-sindikalističke borbe i solidarnosti. Merkadona ne samo što im negira neka od osnovnih prava, već i ne plaća svoje radnike - poslednja plata je primljena nešto pre početka štrajka.

Merkadona zna da nas može poraziti ekonomskim sredstvima. Stoga ne smemo dozvoliti da ovu veliku bitku i štrajk izgubimo iz ekonomskih razloga. Našim drugovima u Merkadoni je potreban novac da bi izdržavali svoje familije VEOMA HITNO! Treba im 18.000 evra mesečno da bi nastavili sa štrajkom koji će biti dug i naporan.

Slobodarski pokret širom sveta može primerom pokazati solidarnost sa ovim radnicima prikupljajući ekonomske priloge, tako da njihove porodice ne ostanu gladne i tako da CNT nastavi ovaj štrajk, te na ovaj način pokrije bazične troškove radnika.

Bankovni podaci za slanje donacija su sledeći:

Španija: 2100 (La Caixa) - 1183 - 35 - 0100505773
Evropa: IBAN: ES08 2100 1183 3501 0050 5773
Ostatak sveta: BIC (Swift): CAIXESBBXXX 2100 1183 3501 0050 5773

O štrajku

Štrajk je otpočet zato što su tri druga, članovi CNT a u logističkom centru lanca supermarketa Merkadona otpuštena. Jedan od njih je bio zvanični delegat CNT-a u firmi.

Kompanija je neko vreme maltretirala radnike, a kada su obavešteni da je CNT stvorio svoj sindikat počeli su sa kažnjavanjem i pretnjama svim radnicima, a pogotovo delegatima CNT-a.

Situacija je bila neprihvatljiva za radnike, a Merkadona je zaposlila štrajkbrekere pre nego što je proglašen štrajk i pre nego što je represija ojačala.

Usled takvih okolnosti radnici su proglasili štrajk, u početku na deset dana, koji je kasnije produžen na nedoređeno vreme. Trenutno ističe drugi mesec štrajka, a jasno je da će on trajati još i da će biti težak.

Ovo su ciljevi štrajka:

  • Vraćanje na posao otpuštenih radnika
  • Isplaćivanje nadoknada za obavezne polusatne pauze
  • Primenjivanje propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu
  • Prekidanje maltretiranja radnika
  • Priznavanje CNT-a i njegovih delegata
  • Garantovanje sigurnosti posla

Podržite štrajk u Merkadoni!

Nećemo izgubiti ovu bitku!

CNT-AIT Barcelona
Plç. Duc de Medinacelli 6, Entr. 1ª
E- 08002
BARCELONA
(Španija/España)

Tel/Fax: (0034) 93 317 05 47
http://barcelona.cnt.es
sov@barcelona.cnt.es

img/wiki_up//mercadona.jpg

Veliki protest podrške radnicima Merkadone u BarseloniVezani članci

Španija: Štrajk u supermarketu u Barseloni ulazi u drugi mesec! (21. 4. 2006)