Ovde u potpunosti prenosimo letak koji je distribuiran na beogradskim ulicama prethodnih dana. Uprkos nekim problematičnim stavovima, i samozavaravajućim apelima za poštovanje zakona, ovaj letak svedoči o zverskim uslovima u kojima žive pritvorenici CZ-a. Isto tako on govori o svesti koja se polako stvara i među najnesrećnijim delom društva - zatvorenicima, svesti o nužnosti zajedničke borbe svih potlačenih, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, protiv nehumanog sistema.ZAHTEV ZA ZAKONOM: 2 DANA ZA 1 OD "SABLJE"

ZAŠTO:

1. Zbog nepodnošljivih uslova iz doba komunizma, po 15 ljudi u ćelijama od 25 kvadrata, sa jednim čučavcem, nekrečenih poslednjih 17 godina.

2. Zbog diskriminacije: podele na moćne, bogate, uticajne pritvorenike smeštene u TK2. deo "NA HAJATU", gde BORAVE u komfornim ćelijama sa kupatilima, bez gužve, po troje u ćeliji. Naspram ostale 4/5 protvorenika, smeštenih u džungla sobama, od kojih polovina pritvorenika "ljute sirotinje" nema ni sapun, ni cigarete ni paket od kuće.

3. Zbog loših i nedovoljnih uslova pri pružanju lekarskih usluga, kao i nedopustive diskriminacije pri pružanju iste.

4. Zbog torture: vezivanja pritvorenika u lance i katance. Nasilja u grupnim sobama, iživljavanja nad nemoćnim sapatnicima, kao i prećutnog rasizma nad Romima, muslimanima...

5. Zbog beskonačne i zakonski neodređene dužine pritvora.

6. Nedostatka prirodnog vazduha, desetogodišnjeg kvara ventilacije, života pod neonkama, bez dnevne svetlosti.

7. Ponižavajuće šetnje od 30 min. dnevno (bez vikenda).

8. Zbog istragom neistraženih i neutvrđenih ubistava pritvorenika:
- Milan Petković, jul 2005
- Miodrag Milošević, septembar 2002
- Milan Gari, jun 2006

9. Korupcije pravosuđa i nejednakosti u sprovođenju zakona.

NEKI SU OČIGLEDNO IZNAD ZAKONA

U svoje i ime desetina zašivenih pritvorenih lica i ostalih koji su stupili u štrajk glađu upućujem APEL humanitarnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. I molbu ministru pravde gospodinu Zoranu Stojkoviću da nas konačno obiđe, pogleda u oči i kaže da li je ovo ISTINA.

S poštovanjem, pritvorenik:
Rašković B. Zoran - SERDAR
samica 20111 C. Zatvor
U Beogradu dana 29. 06. 2006.

PS.

Molba za sve ljude koji su prošli kroz ovaj srpski kazamat, njihove porodice i sve ostale koji imaju razumevanja. Da umnože i podele ovaj letak.

Izvor


Rašković B. Zoran - SERDAR

Ušio jezik za usnu u zatvoru (15. 4. 2006)

2005

Dobrodošlica za begunca! (19. i 20. 11. 2005)

Zoran Rašković Serdar: Kako sam pobegao iz CZ-a (30. 8. 2005)

Vezani članci

Svi pritvorenici rašili usta! (7. 7. 2006)

Zatvorenici sebi zašili usta! (3. 7. 2006)