Savez školskih sindikata upozorio je u današnjom priopćenju na nezavidan materijalni položaj zaposlenih u školama te ocijenio kako bi dugotrajni, sveopći prosvjetarski štrajk, bio najbolji odgovor na sve licemjerne čestitke koje će povodom Dana učitelja razni obnašatelji vlasti uputiti zaposlenima u osnovnim i srednjim školama.

Prosječne plaće zaposlenih u obrazovanju zaostaju za prosječnim plaćama u državi čak 101 kunu. Istodobno prosvjetarske plaće zaostaju čak 862 kune za plaćama u zdravstvu i 513 kuna za plaćama u javnoj upravi.

Ti najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku teško kompromitiraju aktualnu vlast upravo uoči ovogodišnjega Dana učitelja, ističu sindikati.

U nepune tri godine Vlade Ive Sanadera i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, temeljem novo uspostavljenog zaostajanja prosvjetarskih plaća, zaposleni u školama su ostali prikraćeni za jednu prosječnu plaću, dok se istovremeno od učitelja svakodnevno traži da rade drugačije, više i odgovornije, kaže se u priopćenju.

Izvor


Vezani članci

Hrvatska: Sindikati prosvjete najavili štrajk (27. 9. 2006)