Mostar - U mostarskom prigradskom naselju Jasenica jutros oko 4.30 časova pogođena džamija projektilom iz ručnog bacača.

"Dosad je utvrđeno da je nepoznata osoba ispalila granatu kalibra 60 milimetara, koja je znatno oštetila džamiju", izjavila je portparolka MUP-a Leila Trivun. Džamija je pogođena raketom iz ručnog bacača tipa "zolja" deset minuta pre početka jutarnje molitve. Kako je vreme ramazana, muslimanskog meseca posta, veliki broj vernika dolazi u džamiju, pa je sreća da nije bilo žrtava.

Glavni imam u Mostaru Salem Bedović kaže da je reč o incidentu koji bi mogao imati izrazito negativne posledice: "Ovo je očigledan varvarski čin necivilizacijskih razmera."

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešić osudio je napad i rekao da je uveren da će počinioci biti uhapšeni i kažnjeni. "Pozivam građane da ostanu mirni i da pomognu policiji, kako bi učinioci bili privedeni i kažnjeni", rekao je on. Bešić je takođe osudio i skrnavljenje rimokatoličkog groblja "Gorica" u Gnojnicima kod Mostara, koje se dogodilo prošle noći.

Politička i sigurnosna situacija u podeljenom Mostaru sigurno će se pogoršati, a veliki broj nerešenih pitanja u funkcionisanju grada ide na ruku snagama koje su za radikalizaciju prilika. Mostarsko naselje Jasenica je i ranije u nekoliko navrata bilo poprište sukoba tamošnjih stanovnika, Hrvata i Bošnjaka.

Izvor


Vezani članci

BiH: Mostar, Marš protiv nasilja, ksenofobije i mržnje (18. 6. 2006)

2005

U Mostaru otkriven spomenik Brusu Liju (28. 11. 2005)

Anarhisti u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini (19. 10. 2005)

Akcija solidarnosti sa Mehmetom Tarhanom (14. 10. 2005)