Juče oko 22 časa grupa nacista je napala posetioce antifa benefit koncerta u Pragu, na kome je svirala čuvena antifa hc/punk grupa "Edelweiss Piraten". Izbila je kraća ulična tuča, i nacisti su odbijeni i proterani. Šest ljudi je povređeno.

Grupa od 10-15 nacista je napala nekolicinu posetioca koncerta na ulazu u pab "Modra Opice" u kome se održavao koncert. Uspeli su da u pab ubace dimnu bombu, koja je zatajila, te su se nakon kratkog pokušaja da blokiraju ulazna vrata povukli. Nešto kamenja je takođe bačeno u pab, od kojih je jedan pogodio jednu mladu devojku u lice. Još dva posetioca su zadobili lakše povrede glave.

Antifašisti su odmah otpočeli kontranapad. Trojca nacista su ozleđena, jedan od njih teško - tako da je završio u bolnici, gde se i dalje nalazi. Jedan od pretučenih nacista je kasnije uhapšen od strane policije koja je sa nekoliko kola došla na lice mesta. Prema policijskim informacijama uhapšeni nacista je dobro poznat po svom rasističkom ponašanju, a prošle nedelje je uhapšen zbog nasilnog napada na grupu roma.

Benefit koncert je nastavljen nakon kraće pauze, i prema češkoj Antifašističkoj akciji (AFA), radnoj grupi FAG češke sekcije MUR, bio je veoma uspešan.

Ovo je prva nacistička akcija ovog tipa u Pragu u poslednjih deset godina. Ona je svakako bila neugodno iznenađenje za neke od posetilaca antifa koncerta. Uprkos svemu nacisti nisu uspeli da onemoguće održavanje koncerta, a ovaj incident je svakako razlog da se podigne nivo bezbednosti na budućim antifa akcijama.

Neki od napadača su pokazali zavidan nivo inteligencije te nisu maskirali svoja lica prilikom napada, tako da će njihov identitet uskoro biti otkriven na našoj veb stranici.

Neće proći! No pasaran!

Izvor

Vezani članci

Apel AFA-FAG (20. 2. 2006)